Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan Murano míří do New Yorku (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Světová premiéra třetí generace Nissanu Murano se odehraje na dubnovém autosalonu v New Yorku. Japonská automobilka na ni láká prvním krátkým videem.

Přesným datem oficiálního odhalení nového Nissanu Murano je 16. duben letošního roku. Crossover, který při premiéře své první generace na autosalonu v New Yorku v roce 2002 způsobil malou revoluci ve vnímání SUV zákazníky díky svému designu, chce k sobě opět přitáhnout pozornost především designem exteriéru a prémiovým provedením interiéru.

Vzhledově má nové Murano vycházet z loňského konceptu Resonance. Na rozdíl od prvních dvou generací má ta třetí sázet v případě karoserie na ostřejší hrany ve spojení s dynamicky působícími liniemi boků.

V hierarchii crossoverů značky Nissan se i nové Murano postaví nad Qashqai a X-Trail. Spolu s druhým jmenovaným se má novinka stát nepřímým nástupcem evropského Pathfinderu. Offroad s klasickou rámovou konstrukcí portfolio opustí, stejnojmenný model pro USA se samonosnou, pět metrů dlouhou karoserií a příčně uloženým motorem se do Evropy nedostane.

Třetí generace Murana má zůstat u rozměrů odcházejícího modelu, jehož celková délka je 4,86 m a rozvor náprav 2,82 m. V nabídce má figurovat pouze pětimístný interiér, s třetí řadou sedadel se nepočítá, však tuto možnost nabídne nový X-Trail, který se v Evropě začne prodávat v létě.

Technika bude odvozena od současného Murana, platformu D využívá i americký Pathfinder nebo model střední třídy Altima. K nabídce motorů se Nissan prozatím nevyjadřuje, ale očekává se, že Murano bude k dispozici s 3,5-litrovým šestiválcem o výkonu 193 kW a točivém momentu 325 N.m ve spojení s převodovkou Xtronic a pohonem všech kol. Spekuluje se rovněž o hybridní verzi s 2,5litrovým čtyřválcem. Pro evropské zákazníky Nissan jistě nabídne i turbodiesel, v současném provedení to je 2.5 dCi (140 kW).

Třetí generace Nissanu Murano se alespoň na americkém trhu začne prodávat na podzim. S otevřenou verzí CrossCabriolet se už nepočítá, ostatně tento netradiční SUV-kabriolet není prodejně úspěšný.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)