Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový okruh F1 v Saúdské Arábii bere dech. První zatáčku má ve vzduchu na pilířích

Daniel Fuglevič
Diskuze (20)

Plány nejnovějšího okruhu v seriálu formule 1 jsou opravdu ambiciózní. V dnešní době už však nejde pouze o samotnou trať.

Současným místem Velké ceny Saúdské Arábie je městský okruh v Džiddě. Nejnovější plány však ukazují možnou změnu lokace, která celý zábavní průmysl okolo závodů formule 1 posune na novou úroveň. Do tří let by totiž mohla v arabské zemi vyrůst nová trať, jež bude součástí masivního zábavního parku ve futuristickém městě Qiddiya.

Video se připravuje ...

Nový závodní okruh Qiddiya Speed Park vyhlíží zapsání do kalendáře F1 nejdříve v roce 2027. Za jeho návrhem stojí známý architekt Hermann Tilke a bývalý pilot F1 Alexander Wurz. Díky konfigurovatelnému rozvržení chce nabídnout až 21 zatáček, nehledě na převýšení dosahující až 108 metrů.

Právě nejzajímavějším prvkem okruhu je totiž stoupající zatáčka č.1, přezdívaná „The Blade“ (čepel), která je v podstatě mostem na obřích pilířích, pod kterým se nachází pro návštěvníky areálu další možnosti zábavy včetně koncertní haly. Aby toho nebylo málo, vedle dlouhé cílové rovinky je zase zobrazována vysokorychlostní horská dráha.

Na návrzích okruhu pak vlastně nenajdete tradiční tribuny, ty mají být nahrazeny vyhlídkovými terasami. Ostatně dění na trati půjde sledovat dle propagačních materiálů například i z vysoko umístěného proskleného bazénu. Společnost stojící za megalomanským projektem ale nakonec slibuje, že bez ohledu na dostupné atrakce má design samotného okruhu zaručit především sledování napínavých závodů.

Daniel Fuglevič
Diskuze (20)

Doporučujeme

16. 3. 2024 17:01
AI_AI
V bazénu nad tratí se koupou lidé v oblečení, na okruhu jezdí zároveň formule, svítící formule a kapotované svítící auto (možná safety car) pak je tam i miniaturní svítící motorečka. To budou zábavné závody. To asi dalo AI hodně práce to vymyslet.
Avatar - Martin911Turbo
8. 3. 2024 18:29
Re: A nějaká popravička taky bude?
:yes:
Avatar - Mokrous
8. 3. 2024 17:49
Re: A nějaká popravička taky bude?
Těžká volba. Pokud vím, tak Rus se nesnaží dobýt celý svět jako islám...
Avatar - Mokrous
8. 3. 2024 17:48
Re: A nějaká popravička taky bude?
+ nemnožit se jako kobylky.
8. 3. 2024 12:15
***
neživ trolla