Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Range Rover

Michal Fokt
Diskuze (6)
Zbrusu nový Range Rover bude mít světovou premiéru v lednu 2002 a od února se začne prodávat. A další dobrá zpráva? Některé automobily svůj design téměř nemění. Naštěstí.

Zbrusu nový Range Rover bude mít světovou premiéru v lednu 2002 a od února se začne prodávat. A další dobrá zpráva? Některé automobily svůj design téměř nemění. Naštěstí.

V době změny vlastníka legendárního Land Roveru z BMW na Ford došlo v nastalém zmatku k úniku informací o tom, že se chystá nová, po 31 letech teprve třetí generace tohoto vrcholného modelu britské značky. Objevily se proto pochopitelně obavy, aby se novinka svým vzhledem nepojaponštila, nebo nepoameričtila. To však nyní můžeme s určitostí vyvrátit. Přestože není snad ani jediný karosářský díl shodný s předchůdcem, nový Range své předky nezapře. Prakticky se totiž nezměnila ani charakteristická maska chladiče, ani rozměrné přední světlomety. Dokonce i profil a záď vozu mají stejné proporce a tvary, takže snad jediným designérským výstřelkem jsou červenobílá krycí skla zadních svítilen.

Naprosto nový je ale interiér, který svými tvary koresponduje s exteriérem vozu. Luxusní kombinace kůže, dřeva, leštěného hliníku a kvalitních plastů má hranaté tvary, ne nepodobné těm u freelanderu, což ostatně můžete posoudit sami. Množství tlačítek a velkoplošná obrazovka ve středové konzole napovídají, že nový Range Rover rozhodně nebude postrádat nic z toho, na co jsou zvyklí zákazníci nejluxusnějších modelů značek BMW a Mercedes-Benz.

Nový Land Rover bude mít jako vždy stálý pohon všech kol, ta jsou však nyní na rozdíl od těch u předešlých generací nezávisle zavěšena.

První sériové Range Rovery se pravděpodobně již v těchto dnech vyrábějí na nové lince v britském Solihullu, odkud se budou exportovat do 124 zemí světa, včetně České republiky. Světovou premiéru si vůz odbude v lednu příštího roku v Detroitu, v únoru se začne prodávat, a evropská výstavní premiéra proběhne v březnu v Ženevě.

Michal Fokt
Diskuze (6)