Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový šéf Škody se sešel s předákem Povšíkem, ocenil práci odborů

ČTK
Diskuze (5)

Nový předseda představenstva automobilky Škoda Auto Thomas Schäfer se sešel s předsedou podnikové rady, odborovým předákem Jaroslavem Povšíkem. Ocenil práci odborů, jde podle něj o systém, který funguje mimořádně dobře.

Schäfer se stal předsedou představenstva v pondělí 3. srpna. Odbory Škody Auto jsou známé svými úspěchy při vyjednávání růstů mezd.

Schäfer s Povšíkem probírali mimo jiné právě systém zastupování zaměstnanců odbory. "Je to skvělý systém, který funguje mimořádně dobře, je to příkladná partnerská spolupráce, která má společný cíl vést tento podnik nadále úspěšným směrem," řekl Schäfer týdeníku.

Schäfer uvedl, že komunikace s odbory bude pro něj prioritou. "Komunikace mezi partnery je důležitá vždy. Podle toho jsem se choval v celém svém profesním životě, tedy pravidelná diskuse a výměna názorů, občas se musíme i trochu pohádat. Ale na závěr se počítá vždy společný cíl a výsledek," řekl Schäfer.

Zaměstnanec je podle něj vždy ústředním bodem. "Snad o mě něco vypovídá, že v mé minulé pozici jsem byl nazýván předsedou pro lidi. Zaměstnanci jsou klíčem k úspěchu Škoda Auto," uvedl nový šéf.

"S okamžitou platností patřím do týmu Škoda. Nemám žádný jiný úkol, než vést tento podnik k maximálnímu úspěchu. Nejsem člověk, který by přišel jen s tím, že za pár let bude spěchat někam dál. Naopak chci vést firmu k prosperitě," řekl Schäfer.

Schäfer svou kariéru v automobilovém průmyslu zahájil coby strojní inženýr v roce 1991 ve společnosti Daimler AG. Do vrcholového managementu Volkswagenu nastoupil Schäfer v roce 2012. Od roku 2015 byl generálním ředitelem jihoafrického zastoupení s působností i pro celý subsaharský africký region.

Odbory letos s firmou vyjednaly růst mezd o 5,7 procenta, od 1. dubna 2021 se zvýší o další 2000 korun. Nová kolektivní smlouva bude platit dva roky, tedy do 31. března 2021. Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, činila v roce 2018 ve společnosti 51.275 Kč. Zaměstnanci letos obdrželi také rekordní jednorázový bonus 80.000 korun.

Jednoho z nejlepších výsledků kolektivního vyjednávání se podařilo odborům dosáhnout v roce 2018, tarifní mzdy zaměstnanců Škody Auto vzrostly zpětně od 1. dubna o 12 procent. Zaměstnanci zároveň obdrželi jednorázovou platbu ve výši 7000 korun v dubnové mzdě. V květnu pak dostali jednorázový bonus 60.000 Kč. Odboráři označili dohodnutý růst mezd za nejvyšší od spojení firmy s koncernem Volkswagen.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39.000 lidí, z toho v ČR téměř 34.000.

ČTK
Diskuze (5)

Doporučujeme

21. 8. 2020 11:39
Nový pan předseda představenstava...
...jistě ocenil i článek o náběhu výroby nové Octy a Eny...aku v posledním čísle odborářských novin... :D