Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Top Gear podruhé: Tohle si pusťte!

David Bureš
Diskuze (19)
V druhém dílu Top Gearu s novým obsazením jsme se dočkali srovnávacího testu luxusních SUV. Zaujala druhá epizoda více než ta první?

Tento týden jsme se dočkali druhé epizody 23. série Top Gearu, v níž se objevují noví moderátoři. Jestliže po odvysílání prvního dílu se strhla vlna kritiky, druhá epizoda si podle nás zaslouží pozitivnější hodnocení. Nové tváře ale stále mají co zlepšovat.

Po odvysílání první epizody „nový“ Top Gear mnozí kritizovali, nelíbila se nudná reportáž z Blackpoolu, až přílišná inspirace dřívějšími díly s Clarksonem a spol. nebo nepříjemný řev Chrise Evanse. V druhém dílu už to bylo lepší, Evans tolik nekřičel (byť na úvod vtipně slíbil ještě více řevu), nudu nahradil přehršel akce, odkazům na dřívější epizody se ale Top Gear stále nevyhýbá. Tentokrát ale byla přece jen patrná větší snaha o odlišení se – úkoly od producentů už moderátoři nedostávali „dopisem,“ ale moderní textovou zprávou. Tajemný jezdec The Stig je ale stále uváděn jeho vtipnou charakteristikou (zdají se mu sny v portugalštině) a ani tentokrát nechybělo „a s touhle bombou nakonec končíme.“ Stejně jako v minulé epizodě však hláška (tentokrát z úst Eddieho Jordana) byla přerušena.

Hlavním tématem epizody byl drsný test nových luxusních SUV v Jižní Africe. Chris Evans usedl za volant Jaguaru F-Pace, Matt LeBlanc řídil Porsche Macan a Eddie Jordan si vyzkoušel Mercedes-Benz GLC. Společnost jim přitom dělali spolujezdci, u nás nepříliš známí zpěváci (a zpěvačka) Seasick Steve, Tinie Tempah a Sharleen Spiteri.

A tohle byl Top Gear přesně takový, jak jej máme rádi! Plný akce, různých vtípků, nápaditých úkolů a skvělých záběrů. Pravda, o autech jsme se toho moc nedozvěděli, jen LeBlanc upozornil na rychle řadicí převodovku v Macanu, zábava to ale byla výtečná. Líbilo se i nenápadné pošťouchnutí na „starý“ Top Gear. Moderátoři totiž v jednom z úkolů měli v safari natočit nějakou divokou zvěř, což bylo něco, co se v afrických dílech „starého“ Top Gearu nedařilo.

Chemie mezi moderátory tedy zatím moc nefunguje, je znát, že si pořad ještě musí sednout. Eddie Jordan ale v sobě našel skvělou postavu podivínského „strejdy“ (ve stylu Paulova dědečka z Perného dne), kterou bavil celou epizodu. Navíc je na něm patrné, jak miluje závodění a Formuli 1 obzvlášť, každou chvilku totiž na královnu motorsportu nějakým způsobem odkázal. Matt LeBlanc se tentokrát moc neprojevoval a i Chris Evans se krotil. Jestliže v prvním díle bylo znát, jak chce být jako Clarkson, tentokrát si hledal vlastní polohu. Snad mu to vydrží!

Velký srovnávací test luxusních SUV v podobě výletu do Afriky doplnila „Hvězda v rallycrossovém autě“ a test McLarenu 675 LT. Rallycrossové mini si po boku zpěvačky Sharleen Spiteri vyzkoušel Damian Lewis, který publikum pobavil nejen svojí hláškou Bond, Ginger Bond (Bond, Zrzek Bond). I test mclarenu se podařil, Evans připomněl historii McLarenu F1 a posléze se nechal svézt pilotem Formule 1 Jensonem Buttonem, který prokázal, že by mu to mezi moderátory Top Gearu také slušelo. Button vtipně upozorňoval na novou navigaci nebo pěknou alcantaru na A sloupku, zatímco s mclarenem jezdil bokem v oblacích kouře. O Buttonovi se v minulosti spekulovalo, že by mohl být jedním z moderátorů nového Top Gearu, a po tomto testu musíme říct, že je škoda, že se jím skutečně nestal.

První epizoda Top Gearu s novým obsazením v mnoha ohledech zklamala, byla totiž plná ohraných nápadů, nesnesitelného Evanse i mnohdy nudných záběrů. To druhý díl už byl mnohem lepší. Pravda, je znát, že si celá show stále sedá (což naprosto chápeme), tentokrát jsme se ale dočkali zábavy, která stála za to. Některé nápady sice připomínaly Clarksona a spol., bylo ale více znát, že to Evans a spol. chtějí dělat po svém. Doufejme, že i další epizody se ponesou v tomto duchu. Po druhé epizodě má totiž „nový“ Top Gear mnohem lépe našlápnuto k tomu stát se úspěšným než po té první. Jen tak dál!

Foto: Top Gear

David Bureš
Diskuze (19)
Avatar - Emel
6. 6. 2016 17:22
Re: My se dívat nemusíme
Ty nemusíš ani číst, to je jasné... jen je otrava, že pořád musíš psát :-(
6. 6. 2016 12:51
My se dívat nemusíme
Auto.cz nám samo poví, jaká automobilka je nejlepší na celém světě. :-) :yes: Zbývá jediný soupeř, napovím, Pepa z Autosalonu tam byl nedávno na exkurzi... >:D
6. 6. 2016 11:57
Re: První díl
V showbiznisu je nejhorsi vec, kdyz se snaziz nekoho seriozne (nej ze srandy) napodobnovat.
6. 6. 2016 10:18
Re: Co si nejdřív zamést si před vlastním prahem
:yes:

redakce auto.cz zapomina na fakt, ze ne kazdy je vhodny jak pro psani tak pro projev pred kamerou, nekdo umi dobre psat a nekdo zase delat dobrou vizuelni shov, ale tu show neudela bez teamu lidi okolo kteri zase dobre ovladaji HW a SW ktere se k utvoreni celku pouzivaji, kdyby misto delani obstrukci s reklamou stejne usili vynalozili do obsahu clanky a do tvorby videi po vsech jejich strankach, tak by meli daleko vetsi sledovanost s daleko vetsim a spokojenym publikem

nektera videa na auto.cz se nedaji ani dokoukat jak to tahne za usi a oci, a kdejaky "amater" s "kamerou" by dokazal vyprodukovat koukatelnejsi videa
Avatar - fOE
6. 6. 2016 10:00
Re: Co si nejdřív zamést si před vlastním prahem
Kdyz se clovek diva na ruzne yt kanaly, ktere stejne jako auto.cz zacinali jako psane medium a az postupne pridavali videa, kam se behem par mesicu nebo 1-3 let posunuli, tak by redakce asi vazne mela zvazit, ze nabere nekoho kdo by celou "video agendu" auto.cz posunul do soucasnosti. A prosim, nevymlouval bych se na lokalnost. Lokalnich kanalu (i cesko-slovenskych) je spousta a ten progress je u nich videt stejne jako u zahranicnich kolegu.
Je pravda ze nez delat videa takhle, snad je radeji nedelat vubec.

Jako inspirace pro auto.cz, tedy nekoho kdo ma ambice delat (i prakticke) recenze a ne show, by mohl poslouzit treba: [odkaz]
Taky zacinali kratkyma videama kde byl jen Mat, ted uz delaji 360 degree driving videa, practicality videa, infotainment videa, recenze v 4k atd...

A tohle at redakce bere jen jako pokus o konstruktivni kritiku. ;-)