Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

O Nanjing Fiat se zajímá čínská automobilka Chery

Dan Vořechovský
Diskuze (5)
Čínská automobilka Chery a Fiat chtějí prohloubit spolupráci, která byla navázána v loňském roce. Fiatu se nelíbí dosavadní spolupráce s jinou čínskou automobilku Nanjing Auto.

Italská automobilka Fiat založila v roce 2001 s čínskou společností Nanjing Auto of China společný podnik s názvem Nanjing Fiat, který vyrábí automobily pro čínský trh. Tomuto společnému podniku se však příliš nedaří. V loňském roce vyrobil zhruba 30 tisíc automobilů a Fiat tak za svými evropskými konkurenty v dobývání čínského trhu poněkud zaostává. Proto se Fiat rozhodl, že zváží prodej svého podílu v tomto společném podniku. O podíl se nyní uchází největší čínská automobilka Chery Automobile, která v tuto chvíli zkoumá interní dokumenty společnosti Nanjing Fiat. Fiat je zejména nespokojen s postojem svého partnera, tedy společnosti Nanjing Auto, která se mnohem více zaměřuje na opětovné spuštění značky MG.

Na tiskové konferenci k mimořádné valné hromadě Fiatu, která se uskutečnila minulý týden v Turíně, se k případnému prodeji podílu vyjádřil i ředitel Fiatu Sergio Marchionne. Ten oficiálně vyjádřil pochybnosti o budoucí spolupráci se společností Nanjing Auto, zejména s ohledem na to, že čínská automobilka nedávno spustila vlastní výrobu dvou nových sportovních vozů.

S čínskou automobilkou Chery již Fiat zkušenosti má. Začal s ní spolupracovat v loňském roce, kdy spolu automobilky uzavřely smlouvu na dodávku 100 tisíc motorů. Jedná se o zážehové agregáty o objemech 1,6 a 1,8 l nesoucí označení ACTECO. Motory s tímto názvem vyvinula automobilka Chery ve spolupráci s rakouskou společností AVL List, která se specializuje na vývoj motorů. Motory by měly být montovány do modelů Grande Punto a Linea a také do nového „levného“ vozu od Fiatu. Ze slov šéfa Fiatu Marchionneho navíc vyplývá, že by se možnému rozšíření spolupráce s automobilkou Chery do dalších oblastí automobilového průmyslu vůbec nebránil. Rozhovory o prohloubení spolupráce navíc potvrdila i automobilka Chery.

Čínská automobilka Chery byla založena teprve v roce 1997, ale už po deseti letech své existence je největším nezávislým čínským výrobcem automobilů. Chery by se chtěla stát celosvětovou automobilkou a mezi její první kroky ke globalizaci aktivit patří dohoda s koncernem DaimlerChrysler o výrobě malého vozu.

Dan Vořechovský
Diskuze (5)