Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odboráři dvou dceřiných firem Tatry budou hodinu stávkovat

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Odboráři společností Taforge a Tafonco budou 23. října hodinu výstražně stávkovat. Důvodem je, že zaměstnavatel přes doporučení zprostředkovatele odmítá požadavky odborářů mimo jiné na zvýšení mzdy.

Vyjednávání o kolektivní smlouvě pro letošní rok se ve firmách Taforge a Tafonco, dceřiných firem společnosti Tatra Trucks, jíž patří kopřivnická automobilka Tatra, se táhne už měsíce. Od konce května jsou odboráři ve stávkové pohotovosti, přičemž dnes mají výstražně stávkovat po dobu jedné hodiny.

Odboráři požadují navýšení tarifní složky mzdy o 500 korun měsíčně od 1. ledna 2014 a opětovné zavedení týdenního rehabilitačního pobytu s poskytnutím pracovního volna pro oprávněné zaměstnance na rizikových pracovištích. Firmy vyrábějí odlitky a výkovky pro další průmyslová odvětví.

Cílem stávky je dosáhnout dohody v nárůstu mezd a v opětovném zavedení rehabilitačních pobytů každý rok, přičemž se stávkou souhlasilo 114 zaměstnanců Taforge a 236 zaměstnanců Tafonco. Součástí hodinové výstražné stávky bude mítink stávkujících zaměstnanců. Zaměstnavatel ČTK vyjádření přislíbil.

Společnost Tafonco dodává odlitky z litiny, oceli a slitin hliníku firmám z automobilového, stavebního a strojírenského průmyslu. Taforge nabízí široký sortiment výkovků různých hmotností pro automobilovou výrobu i další oblasti. Zaměstnance obou společností sdružuje základní organizace OS KOVO Metalurgie Tatra. Obě firmy jsou dceřinými společnostmi firmy Tatra Trucks, kterou vlastní čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Tatra Trucks v loňském roce zadluženou automobilku Tatra získala v dražbě.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
24. 10. 2014 13:52
Re: haha
No to by ses divil, jak bys dopadl... Odboráře nevyhodíš, to si piš...
24. 10. 2014 13:50
Re: haha
Pětikilo v čistým je patnáct stovek pro zaměstnavatele...

Jojo, banda vyžírků zvaná odbory...
24. 10. 2014 10:56
Kupředu odboráři
Vy stateční hoši... Jen tu firmu položte na lopatky. To nic, že jí někdo koupil a zaplatil Vašim členům alespoň nějakou budoucnost. Buďte stateční. Hned ho podojte. Ta Tatrovka byla před krachem. Všichni by šli na pracák a Vy byste pro ně ani nehnuli malíčkem. Teď budete za hrdiny. Pětikilo. Pětikilíčko pane..... Vždyť ten hnusný kapitálista, co tyje z práce poctivého lidu... Co to pro něj je.....
Zvláštní, že žádní odboráři nevlastní fabriku. Chtěl bych vidět, jak by jim to šlapalo.....
Avatar - wakantanka
23. 10. 2014 20:51
Re: haha
Dobre fungujúce odbory prichádzajú v ťažkých časoch na pomoc vedeniu firmy a hľadajú riešenia spolu s ním na to ako udržať zamestnanosť a nepoškodiť firmu. Odbory ktoré fungujú v ČR a SR sú ako ten nevďačný pes, ktorý hryzie ruku ktorá ho kŕmi.
Avatar - wakantanka
23. 10. 2014 20:49
Re: hmm
U nás má dokonca zamestnávateľ od určitého počtu zamestnancov vytvoriť podmienky pre fungovanie odborovej organizácie (rozumej bande príživníkov) a niesom si celkom istý či im nemusí aj prispieť na činnosť. Na hlavu postavené.