Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Oettinger RS6 4.2 Biturbo – další posílené Audi RS6

Miroslav Kudělka
Diskuze (12)
Podle hesla „dobrého není nikdy dost“ přepracoval úpravce Oettinger Audi RS6 a po jeho zásahu produkuje výkon rovných 500 koní...

Podle hesla „dobrého není nikdy dost“ přepracoval úpravce Oettinger Audi RS6 a po jeho zásahu produkuje výkon rovných 500 koní.

Možnosti majitelů supervozů Audi RS6 se dále rozšiřují. Počet firem nabízejících zvýšení již tak vysokého výkonu se pomalu zvyšuje a Oettinger mezi nimi nesmí chybět. Úprava se na první pohled jeví jako jednoduchá, jediný zásah prodělala řídící jednotka motoru. Pečlivým vyladěním a odzkoušením jak na motorové brzdě tak i na silnici bylo dosaženo nárůstu 37 kW (50 k) a výkon tak činí 368 kW, což je poněkud romantičtějších 500 koní. Ještě zajímavější je hodnota točivého momentu, která činí také kulatých 650 Nm, tedy o plných 90 Nm více než u sériového provedení. Důležité je, že důraz byl kladen také na optimální rozložení hodnot v celém spektru otáček. Pro dokonalé sladění posíleného motoru s poloautomatem Tiptronic byl upraven také řídící systém převodovky. Výsledkem obou zásahů je zkrácení akcelerace z 0-100 km/h na 4,5 sekundy. Na přání Oettinger také odpojí omezovač maximální rychlosti a RS6 v jeho provedení dokáže uhánět rychlostí přes 300 km/h.

Pozornost byla věnována také bezpečnému ovládání takto rychlého vozu a úpravou prošel také podvozek. Nastavitelné odpružení je z nerezivějící oceli a mimo vyšší tuhosti také snižuje karosérii. Nabízena jsou alternativně 19“ nebo 20“ kola designu Oettinger RZ, za kterými se nachází vysokovýkonné brzdy s dutými a příčně vrtanými kotouči o průměru 380 mm na všech kolech. Aby si na své přišel i sluch majitele a okolí, je vůz vybaven naladěným výfukovým potrubím z nerezivějící oceli, které začíná na přírubách turbodmychadel.

Pro ty, kterým se 500 koní zdá málo jsou k dispozici zatím slova ředitele vývoje firmy Oettinger Reudigera Volknera, že vyšší výkon motoru je možný, ale jsou potřeba zásadnější zásahy. Následně však připustil, že na nich již intenzivně pracují. Nechme se tedy překvapit, co ještě z Friedrichsdorfu vyjede.

Miroslav Kudělka
Diskuze (12)