Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Adam S: Stylový prcek z Rüsselsheimu dostal 150 koní

David Bureš
Diskuze (8)
Vrcholná varianta Adamu nedostala přídomek OPC. Místo toho se jmenuje S – jako Sport.

Opel v letošním roce postupně rozšiřuje nabídku minivozu Adam. V Ženevě debutovala oplastovaná verze Rocks s plátěnou stahovací střechou a prototyp sportovní varianty Adam S. Tento mini hot hatch se v Paříži představí v sériové podobě.

Pohonná jednotka vozu zůstala zachována s jarním konceptem. Pod kapotou pracuje přeplňovaný benzinový motor 1.4 Turbo, který je vyladěn na 110 kW (150 koní) a 220 N.m. Agregát spolupracuje se šestistupňovou manuální převodovkou.

Adam S zvládne zrychlit z 0-100 km/h za 8,5 sekundy, maximální rychlost se pohybuje nad hodnotou 200 km/h. Spotřeba paliva v kombinovaném cyklu činí 6,4 litru na 100 kilometrů.

Hlavním konkurentem Adama S se má stát Abarth 595 Competizione. Ten je poháněn rovněž přeplňovanou čtrnáctistovkou, avšak vyladěnou na 118 kW a 230 N.m. Italský soupeř umí být na stovce už za 7,6 sekundy.

Jednotka Adamu S vychází z atmosférické čtrnáctistovky, proti ní však má o 50 % vyšší výkon a o 70 % vyšší točivý moment. Podle Opelu motor nabízí plochou křivku točivého momentu a vynikající citlivost na pokyny řidiče. Pro větší kompaktnost motoru je turbodmychadlo integrované do výfukového potrubí, hmotnost zase snižuje litinový blok s dutou konstrukcí rámu nebo plastové sací potrubí.

Silný motor pod kapotou doplňují úpravy podvozku a řízení. Větší brzdové kotouče pocházejí od týmu, který stojí za vozy s označením OPC.

Adam S dává najevo své sportovní zaměření také svým vzhledem, nejedná se však o nějakého velkého rebela. Nejviditelnějšími změnami proti výchozí verzi jsou střešní spoiler na zádi a přepracovaný zadní nárazník s viditelnou koncovkou výfuku. Kola jsou 18palcová, objednat však bude možné i o palec menší. Uvnitř se pak mohou objevit kožené sportovní sedačky Recaro.

Opel Adam S bude možné objednávat od letošního listopadu, u dealerů se první exempláře objeví příští rok.

David Bureš
Diskuze (8)
18. 9. 2014 19:30
Re: Adam
To je tak, když někdo bydlí vedle autosalónu Opel >:D
18. 9. 2014 19:30
Re: S jako sport
Na to Twingo RS jsem zvědavej.
Avatar - qwerty99
18. 9. 2014 19:17
Re: Adam
Tak ja potkavam pravidelne jednoho az dva (zluteho temer denne a bileho 1-2 tydne), plus znama si poridila cerveneho ;-) takze se asi opravdu spatne koukas :-)

qwerty
18. 9. 2014 16:07
Re: Adam
Jo je fakt, že na živo vypadá při dobře zvolené kombinaci barev velmi dobře a jak píše dole Futurista, bude to motokára se 150k. Takže proč ne? ;-)
18. 9. 2014 15:52
S jako sport
To bude dobra motokara. A za volantem bude kazdej chlap spokojenej jak maly dite. Proc ne? K 500 Abarth dalsi malej lump s poradnou davkou hravosti. A doufam,ze prijde i novy Twingo RS, pak bude z ceho vybirat a s cim si hrat... :-)