Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Astra 2016: Co se chystá a jak možná bude vypadat?

Michal Fokt
Diskuze (15)
Pátá generace Opelu Astra se představí už letos. Máme v předstihu pár informací i velmi pravděpodobnou podobu jejího finálního vzhledu.

Kompaktní modely Opelu patří už historicky k nejpopulárnějším vozům své třídy v Evropě ale aktuální generace už ztrácí elán - vloni se musela kromě "klasiky" v podobě Golfu a Focusu sklonit i před Octavií a několik měsíců hleděla vzhůru i k Peugeotu 308, jakkoli nakonec před ním čtvrtou příčku uhájila. Připravovanou novou generaci tedy čeká nesnadný úkol - dostat Astru zpátky na výsluní, což mimo jiné znamená i skoncovat s proslulou "obezitou" stávajícího modelu.

Světová premiéra Astry K se očekává v září na frankfurtském autosalonu a nejdůležitější zprávou určitě je, že se chystá redukční dieta - optimisté hovoří o snížení váhy o 100 kg, pesimisté spíše 50 kg, což by s ohledem na poměry u konkurence nebylo zrovna mnoho. Vůz, postavený na platformě D2XX, jíž bude sdílet s čínskou specifikací Chevroletu Cruze a Buickem Envision, si s největší pravděpodobností ponechá na zadní nápravě Wattův přímovod, byť optimisté spekulují o změně na nezávislé zavěšení.

Špatnou zprávou jsou nepochybně zvěsti o konci sexy třídveřové verze GTC, pětidveřový hatchback a kombi Sports Tourer pak budou i nadále tvořit jádro prodejů a pokračování by se měl dočkat také sedan. Právě možnou podobu kombíku na základě špionážních snímků "nakreslil" Theophilus Chin, zajímavé na jeho kreaci je pak v první řadě příď, která by mohla velmi realisticky zpodobňovat vzhled rüsselsheimské novinky, je totiž s souladu s informacemi, že design Astry K bude evolucí toho současného i s tím,co naznačují špionážní snímky. Zatímco hatchback nové generace by se měl začít prodávat ještě letos, zmíněné kombi očekávejte až v roce 2016.

Opel již dříve potvrdil, že ostrá verze OPC z nabídky nezmizí, půjde však již o pětidveřový model. K jeho pohonu poslouží opravdu pořádně nafoukaná benzinová šestnáctistovka, která by měla mít výkon až 285 koní (210 kW). Sportovní topmodel dorazí však až v roce 2017. Nejistá je budoucnost kabrioletu Cascada, na ten je ještě spousta času a o jeho osudu rozhodně úspěch toho současného.

Zatím lze jen odhadovat, jak bude vypadat paleta motorů pro novou Astru, Opel zatím patří ke značkám s docela velkým podílem atmosférických benziňáků v nabídce a není tedy jisté, zda tomu tak bude i nadále, což naznačuje třeba nová Corsa nebo zda dojde k nějaké downsizingové revoluci, která by se postupně rozšířila i na další modely.

Michal Fokt
Diskuze (15)
Avatar - Dinar
24. 3. 2015 10:40
Re: bohužel
Ohajuješ neobhajitelné, astra kombi bitd má přes 1,7 tuny, bmw 330d s klasickou koncepcí a šestiválcem o metrák míň. Nemluvě o s astrou třídně srovnatelné konkurenci s odpovídající motorizací, tam je rozdíl přes dva metráky. Míra bezpečnosti u konkurence není zcela jistě nižší, alespoň nevím o tom, že by některý z aktuálních modelů konkurence ve třídě astry nesplňoval požadavky stejných norem.
24. 3. 2015 10:22
Hlavně snížit tu hmotnost a vylepšit využití prostoru!
Že je současná Astra obludně těžká a že má vůči vnějším rozměrům zbytečně stísněný interiér, o tom snad nemůže pochybovat nikdo, kdo má o autech trochu přehled (naprosto stené problémy trápí i Insignii). Jinak ale současné Oply považuji za poměrně pohledná a hlavně velmi kvalitní auta.
Avatar - Ji/Ri
24. 3. 2015 10:06
Re: "Nadváhu" určují anorektičky, nebo samotný Fokt ?
Klasika....
23. 3. 2015 22:09
Re: bohužel
Tato malůvka je jen pouhá spekulace, nic víc. Zbytečný článek.
23. 3. 2015 18:48
"Nadváhu" určují anorektičky, nebo samotný Fokt ?
To jsem se toho zase od Fokta dozvěděl, pár hodnocení reklamně teoretických parametrů a pak už nic.