Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Astra Sedan: Evropské dvojče Buicku Verano

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (41)
Automobilka Opel odhaluje novou karosářskou verzi Astry, která představuje pokračování sedanů nižší střední třídy z Rüsselsheimu.

Opel Astra se ve své čtvrté generaci představil nejprve jako pětidveřový hatchback v roce 2009. O rok později nastoupilo kombi Sports Tourer a v loňském roce jsme se dočkali třídveřové Astry GTC. Nyní je zde čtvrtá karosářská verze, kterou je pro modelovou řady Astra tradiční čtyřdveřový sedan.

Nový Opel Astra Sedan není zase tak úplně žhavou novinkou, protože již na začátku loňského roku byl představen Buick Verano. Ten má s novým evropským sedanem výrazné příbuzenské vazby a vedle shodného rozvoru náprav 2.685 mm jej s ním spojuje i design exteriéru a interiéru. Samozřejmě jsou zde odlišnosti v provedení předních a zadních partií, ale celkové linie obou vozů jsou shodné.

Opel Astra Sedan má karoserii dlouhou 4658 mm, širokou 1815 mm a vysokou 1476 mm. Vzhledově navazuje především na pětidveřový hatchback a kombi Sports Tourer. S nimi sdílí i interiér, v němž mohou být ergonomická sedadla, nastavitelná v osmi polohách. Jejich kvalitu dokazuje certifikát německých ortopedů z nezávislé organizace Aktion Gesunder Rücken.

Hlavní odlišnost od ostatních karosářských verzí představuje samozřejmě provedení zadních partií, v nichž se ukrývá zavazadlový prostor o základním objemu 460 litrů. Opel uvádí, že je to o 90 litrů více než u pětidveřového hatchbacku. Zadní sedadla sedanu jsou dělená v poměru 60:40 a umožňuje zvětšení objemu zavazadelníku na 1.010 litrů.

Při zahájení prodeje má být Astra Sedan k dispozici se sedmi pohonnými jednotkami. Čtyři z nich představují zážehové motory s výkony od 74 kW (100 k) do 132 kW (180 k) a tři z těchto motorů mohou být kombinovány s šestistupňovou automatickou převodovkou.

Pro zájemce o vznětové agregáty budou připraveny tři turbodiesely s výkony od 70 kW (95 k) do 96 kW (130 k). Automobilka prozatím nezveřejnila bližší technické specifikace jednotlivých motorů ve spojení s karoserií sedanu, ale uvádí, že turbodiesel 1,7 CDTI v kombinaci se systémem start/stop dosahuje spotřeby paliva v kombinovaném cyklu jen 3,7 litru na 100 km a má emise CO2 99 g/km.

Začátkem příštího roku tuto paletu pohonných jednotek doplní zážehový čtyřválec SIDI ECOTEC o objemu 1,6 litru s přímým vstřikováním paliva a přeplňováním, který má vynikat svým výkonem, kultivovaným projevem a hospodárností.

Již při uvedení na trh bude Astra Sedan k dispozici s širokou nabídkou příplatkové výbavy, jejíž součástí bude mimo jiné i adaptivní podvozek FlexRide a adaptivní bi-xenonové světlomety AFL+ s devíti funkcemi svícení podle profilu silnice a podmínek jízdy.

Výstavní premiéra Astry Sedan je naplánována na autosalon v Moskvě, který bude probíhat od 29. srpna do 9. září letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (41)
Avatar - Wolfsteen
8. 6. 2012 08:29
Re: Takto sa to robí!
Asi proto, že za ty svoje auta chtějí víc peněz než konkurence.
8. 6. 2012 08:19
Re: Takto sa to robí!
a pokud vim, tak Cruze je technicky o dost oekany, treba ma levneji udelanou zadni napravu.
8. 6. 2012 08:18
Re: Astra sedan
Astra je pekna. Zepredu uz to je trosku unylejsi nez by bylo zdravo, designeri Opelu maji jeste vetsi potencial, coz prokazali treba na Ampere. Ale i tak je to porad docela good.
8. 6. 2012 00:47
Re: Takto sa to robí!
Tak sorry, ze som si dovolil vyjadrit svoj nazor a nezdielam tvoj...V astre som siel a svojimi jazdnymi vlastnostami ma proste nenadchla, kazdemu sadne nieco ine. Proste by som astru nebral, hoci bola v merku az do zvezenia s nou.
Nikde som nepisal, ze je zla, len ze motoricky nie je na spici urcite.Z vonku je ale skutocne pekna, najmä vo vyssich stupnoch vybavy.
7. 6. 2012 21:53
Re: OpelxChevy
a to v Juznej Amerike sa auta Opelu predavaju ako Chevrolety - Chevrolet Corsa a Chevrolet Astra!