Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel ECO-Speedster získal 17 rekordů

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Jak jsme již minulý týden informovali, uskutečnil Opel se speciálem ECO-speedster o víkendu pokus o několik světových rekordů...

Jak jsme již minulý týden informovali, uskutečnil Opel se speciálem ECO-speedster o víkendu pokus o několik světových rekordů.

Nedělní odpoledne se zapíše do historie Opelu. Na firemním testovacím okruhu v Dudenhofenu úspěšně skončila 24 hodinová jízda speciálu Opel ECO-speedster s 82 kilowattovým dieselem pod kapotou. Ačkoli výsledky jsou zatím neoficiální, očekává se zisk 17 světových rekordů pro třídu speciálně upravených automobilů s přeplňovanými vznětovými motory v objemové třídě 1100 až 1499 cm3. 55 minut před cílem čtyřiadvacetihodinovky, ve chvíli, kdy už měl Opel 16 rekordů v kapse, vypověděla službu elektronika vozu, pilot s vozem zajel do boxů, ale motor odmítal naskočit. Pravidla zakazují jakoukoliv cizí pomoc a tak řidič dopravil vozidlo do cíle vlastními silami a za pomoci startéru.

Den a noc dlouhá jízda dieselu 1.3 CDTI na hranici maximální rychlosti vyústila v průměrnou rychlost 225.079 km/h i přes neplánovanou zastávku v boxech. Krátce před poruchou byl průměr přes 240 km/h a nejrychlejší kolo celé jízdy dokonce přes 256 km/h.

Stejný „novinářský“ ECO-Speedster se pohyboval na veřejných komunikacích s cílem dosažení co nejnižší spotřeby. Dosažená hodnota spotřeby paliva činila 2,54 l /100 km.

Obdobný motor (výkon 51 kW, moment 170 Nm) se brzy objeví také v Agile a Corse, v nichž si průměrně řekne o 5,2 resp. 4,5 l / 100 km. Nejmenší vznětový čtyřválec, který pochází z dílny Fiatu jsme nedávno podrobně popsali v jiném článku.

Ondřej Láník
Diskuze (0)