Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel pracuje na světlometech, sledujících pohled řidiče

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Automobilka Opel oficiálně poodhalila část svého vývoje a oznámila, že vyvíjí světlomety, které mají svítit tam, kam se dívá řidič vozu.

Vývoj světlometů pro osobní automobily v posledních letech kráčí mílovými kroky a vedle samotného zdroje světla v podobě světelných diod a laseru se samozřejmě pracuje i na ovládání intenzity a směru světelného paprsku.

Opel se rozhodl jít cestou sledování lidského pohledu a naznačuje, jakým směrem jde jeho vývoj v oblasti světlometů pro osobní automobily. Dnešní adaptivní světlomety totiž hodlá nahradit řešením, které bude svítit přesně tam, kam se bude dívat člověk sedící za volantem.

Systém využívá jednu kameru ve spolupráci s periferními infračervenými senzory a centrálními fotodiodami pro sledování pohybu očí řidiče. Data jsou sbírána 50-krát za sekundu a vyhodnocována pro ideální směr natočení světlometů.

Jeden z nejzásadnějších problémů, s nimiž se musí vývojový tým, který na tomto řešení pracuje již dva roky, potýkat je přirozená a nevědomá tendence lidského oka skákat z jednoho ohniska do druhého.

Pokud by systém jen slepě následoval lidské oči, pak by sebou světelný paprsek chaoticky a velmi nepříjemně škubal. Pro zamezení tohoto jevu byl vyvinut algoritmus pro dosažení jistého zpoždění, který zajišťuje, že pohyb světelného paprsku je plynulý a jemný.

Vývoj světlometů sledujících řidičův pohled stále běží a než dozraje k uvedení do sériové produkce hodlá Opel nabídnout svůj nový systém LED světlometů, který při setkání s protijedoucím vozem plynule upravuje své zdroje světla, aby nebyl oslněn řidič v protisměru a zároveň zůstal správně nasvícen prostor před vozem.

Opel uvádí, že tento systém, který změní noc v den pro řidiče bez oslnění ostatních účastníků silničního provozu, má být představen a nabídnut v sériových vozech s bleskem ve znaku do 18 měsíců.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Avatar - eXp10it
17. 3. 2015 12:34
Re: Potíž
Řešil bych to inverzně. Svítil na všechno kolem sebe a stínil to LCD displejem jako v projektoru. Ideálně s nastavitelnou propustností. Je to sice hudba budoucnosti, ale určitě už na tom někdo maká - šlo by to každému kalibrovat na míru, zpoždění by to nemělo vůbec žádné a mohlo by to zcela stínit to na co se svítit nemá.
17. 3. 2015 09:28
Re: Audi
...zeby na el. parkovaciu brzdu niekto dychtivo cakal >:D
17. 3. 2015 09:27
Re: Audi
Ine je prezentovat na youtube a ine je predavat zakaznikom :-! A pokial viem, nebolo to prezentacia Opla, ale Helly ;-)
17. 3. 2015 08:57
Re: Potíž
Když má řidič dioptrické brýle, bude moci pomocí hlavních reflektorů pálit mravence >:-[]
Avatar - qwerty99
16. 3. 2015 23:59
Re: Audi
no nevim jestli 3 roky po audi, ale koukni kdy to opel poprve prezentoval na youtube

https://www.youtube.com/watch?v= znivDtjl1N4
26. 3. 2012

qwerty