Operativní leasing je i pro soukromé osoby!

Komerční prezentace
Diskuze (0)

Už dlouho zvažujete pořízení nového vozu, pořád ale nemáte dostatek financí na složení akontace? Máme pro vás dobrou zprávu. Můžete si vozidlo pronajmout na tzv. operativní leasing. Ten už není doméno podnikatelů, využít ho mohou i soukromé osoby. Ještě jste o něm neslyšeli? Nejvyšší čas to napravit a dozvědět se, jak „operák“ funguje.

Operativní vs. klasický leasing. V čem se liší?

Pro vás je aktuálně největší rozdíl v tom, že k pořízení vozidla na operativní leasing nepotřebujete finance na akontaci. To ale není jediný rozdíl.

Principem operativního leasingu totiž je pronájem vozidla od leasingové společnosti. Smlouvu uzavřete na dobu určitou, za pronájem budete každý měsíc platit stálou částku. Po skončení smlouvy auto vrátíte. A právě v tom spočívá největší rozdíl oproti klasickému leasingu, kdy se splacením stanete majitelem vozidla.

Jaké jsou výhody operativního leasingu?

Díky tomu, že nemusíte skládat akontaci, se operativní leasing stává dostupným i mladým lidem, kteří teprve začali vydělávat a nemají ještě našetřeno. Jaké jsou jeho další výhody?

  • Vůz je majetkem leasingové společnosti, která odpovídá za jeho provozuschopnost a pojištění. Vy do něj jen tankujete palivo, staráte se o něj, případně si pořídíte dálniční známku.
  • I když vozidlo není vaše, máte ho neustále k dispozici.
  • Smlouvu uzavřete na 1-3 roky.
  • Součástí smlouvy je i servis vozidla. Dodržujte servisní prohlídky, zajímejte se, jaká úroveň servisu je součástí smlouvy. Možná máte sjednaný jen základní servis, při kterém některé druhy oprav hradíte ze svého. Není lepší zaplatit měsíčně pár korun navíc a toto neřešit?
  • Likvidace pojistných událostí je záležitostí leasingové společnosti.
  • Každý měsíc platíte za pronájem fixní částku, která je neměnná.
  • Odpadnou vám starosti o zůstatkovou hodnotu vozu a možný budoucí prodej.

Ilustrační foto Ilustrační foto

Co je dobré před sjednáním operáku vědět?

Když využijete operativního leasingu, odjedete ze salonu s novým nebo zánovním vozem bez toho, abyste k tomu potřebovali mít našetřeno. Nemáte žádné starosti s provozem vozu, jen do něj tankujete.

Jakmile vám skončí smlouva, vozidlo vrátíte a klidně si můžete pořídit nové. To jsou všechno pozitivní věci. Je vůbec něco, na co si dát při sjednání pozor? Určitě!

Součástí smlouvy je nájezd kilometrů

Ve smlouvě bude uvedeno, kolik můžete s vozidlem ročně najet kilometrů. Většinou se to pohybuje mezi 10 až 20 tisíci ročně, odvíjí se od toho i výše měsíční splátky. Proto si promyslete, kolik toho najezdíte.

Víte, že kilometry se vám sčítají? Když tak máte limit 15.000 km a jeden rok najedete 10.000 a další rok 20.000 km, je to ok. Pokud najedete víc, je dobré kontaktovat leasingovou společnost a nastavení upravit. Když smluvené kilometry nezdoláte, leasingová společnost vám ty neprojedete proplatí. Ale jen do maximální výše 10.000 Kč bez DPH.

Ilustrační foto Ilustrační foto

Fajn je zvážit některé doplňkové služby

Součástí měsíční splátky je povinné ručení i havarijní pojištění se spoluúčastí dle vašeho výběru. U nového vozidla se ale vyplatí sjednat si i GAP pojištění, které v případě totálky nebo odcizení auta kryje plnou úhradu škod. Pouvažujte o něm.

Náš tip: Většina leasingových společností vám nabídne za příplatek i další služby jako asistenční služby, sezónní pneumatiky, palivovou kartu nebo dálniční známku.

Myslete na to, že po skončení smlouvy vůz vracíte leasingové společnosti

Na konci smluvního období auto vracíte leasingové společnosti, která se bude zajímat o jeho stav. Ten by se měl co nejvíce podobat tomu, ve kterém jste vozidlo přebírali. Přiměřené opotřebení je samozřejmostí, auto by ale nemělo být nijak výrazně poškozeno.

Komerční prezentace
Diskuze (0)
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly