Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Otokar ARMA 8x8: Taktické obrněné vozidlo z Turecka

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Moderní taktické obrněné vozidlo ARMA turecké společnosti Otokar se ve své aktuální podobě představilo návštěvníkům veletrhu HEMUS 2018.

Otokar je největší soukromou společností v Turecku, která se zabývá vývojem a výrobou obrněných kolových i pásových vozidel. Vedle tohoto programu se tato firma v současnosti věnuje i vývoji a výrobě midibusů, autobusů pro městskou, meziměstskou i zájezdovou dopravu, návěsů a nákladních vozidel pro civilní využití.

Nejširší nabídku má ovšem v současnosti právě v oblasti armádních vozidel, kde jen v případě kolových vozidel nabízí devět modelových řad, zatímco pásová vozidla má v nabídce tři od víceúčelového transportéru až po hlavní bojový tank.

Mezi největší armádní kolové stroje v nabídce společnosti Otokar patří taktické obrněné vozidlo ARMA 8x8, které doplňuje menší ARMA 6x6. Ve své aktuální podobě se osmikolové vozidlo představilo návštěvníkům mezinárodní výstavy vojenské techniky Hemus 2018, pořádané od 30. května do 2. června v bulharském Plovdivu.

Serdac Görgüç, generální ředitel společnosti Otokar, v souvislosti s představením vozidla ARMA 8x8 v Plovdivu uvedl, že v současnosti je v provozu kolem 30.000 obrněných vozidel turecké značky a Otokar je registrovaným dodavatelem NATO a OSN.

Vývoj obrněného transportéru ARMA zahájila společnost Otokar v roce 2007. Poprvé jej představila v červnu 2010 v Paříži na výstavě Eurosatory ve třínápravovém provedení a verze s uspořádáním podvozku 8x8 byla uvedena v roce následujícím.

ARMA 8x8 ve své současné podobě představuje moderní obrněné vozidlo dlouhé 7850 mm, široké 2700 mm a vysoké 2220 mm. Stroj s rozvorem náprav 1530+1700+1400 mm a celkovou hmotností 24.000 kg ve svém interiéru nabízí prostor až dvanáctičlenné posádce, včetně řidiče a velitele vozidla. K jeho přednostem má patřit skutečnost, že jej ve standardní konfiguraci může ve svém trupu převážet transportní letoun Lockheed C-130 Hercules.

Pohon tohoto vozidla zajišťuje přeplňovaný vznětový šestiválec o objemu 8,9 litru s nejvyšším výkonem 336 kW (457 k) při 2200 min-1 a točivým momentem 1627 N.m při 1300 min-1, který spolupracuje s automatickou sedmistupňovou převodovkou.

Maximální rychlost je až 105 km/h. Palivové nádrže o celkovém objemu 400 litru umožňují dojezd až 700 km. Vozidlo se může brodit do hloubky 1800 mm nebo plout. Ve vodě jeho pohyb zajišťuje dvojice hydraulicky poháněných lodních šroubů, s nimiž dosahuje rychlosti 8 km/h.

Transportér s hydropneumatickým odpružením kol obutých standardně do pneumatik run flat o rozměru 395/85 R20 má přední i zadní nájezdový úhel 42°, je schopen přejet příkopy široké 2000 mm a zdolá 600 mm vysoké překážky.

Díky umístění motoru v pravé přední části nabízí ARMA prostorný interiér, který není nijak rozdělen přepážkami. Ocelový monokok, který tvoří trup vozidla má ochránit posádku před útoky balistickými raketami i před výbuchy min, na které může transportér při plnění úkolů najet.

Foto a video: Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)