Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pagani C9 Huayra: Co už víme (Video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Horacio Pagani na březnovém autosalonu odhalí zcela nový model, který bude představovat teprve druhou generaci jeho vlastních supersportů.

Horacio Pagani se poprvé výrazněji proslavil, když pracoval pro Lamborghini. K jeho nejznámějším dílům patří výroční 25th Anniversary Countach.

V roce 1988 založil Horacio Pagani společnost Pagani Composite Research, která byla jedním z prvních kroků na cestě k výrobě vlastního supersportu. Právě kvůli němu založil Pagani v roce 1992 další firmu s názvem Pagani Automobili S.p.A., která se věnovala jeho vývoji.

V roce 1999 se na autosalonu v Ženevě představil výsledek v podobě dvoumístného kupé Pagani Zonda C12. Tento supersport byl během let průběžně modernizován a udržován v kondici, aby stačil na konkurenci. Díky velmi omezenému počtu vyrobených kusů patří zároveň mezi nejexkluzivnější automobily současnosti.

Po jedenácti letech se Zonda chystá na odpočinek a na její místo má nastoupit zcela nový model, který je většinou označován jako C9 a jeho premiéra je ohlášena na letošní ženevský autosalon. Z automobilky sídlící v San Cesario sul Panaro nedaleko Modeny ovšem již nyní přicházejí první informace, která doplňují i dvě videa.

Nový model Pagani C9 podle nejnovějších zpráv ponese jméno Deus Venti, které v latině znamená Bůh větru nebo se může jmenovat Huyara, což znamená v jazyce jihoamerických indiánů Quechua jednoduše Vítr.

Základem nového supersportu Pagani bude šasi z karbonu a titanu. K pohonu nového Pagani má sloužit před zadní nápravou podélně uložený vidlicový dvanáctiválec o objemu 6,0 litru vyvinutý a vyráběný u AMG. Tento motor má disponovat výkonem 515 kW (700 k) a točivým momentem 1000 Nm. Podle některých neoficiálních informací bude dvanáctiválec přeplňován dvojicí turbodmychadel.

Síla motoru bude na kola zadní nápravy přenášena sedmistupňovou automatickou převodovkou s možností sekvenčního řazení. Kontakt s asfaltem mají zajistit speciálně pro C9 vyvinuté pneumatiky Pirelli. Dodavatelem elektroniky pro nový supersport je Bosch. Novinka má již při své představení splňovat normy pro prodej v USA.

Již nyní se kromě spekulací o designu a technice nového Pagani objevují i více či méně zaručené informace o jeho ceně. Většina zdrojů se shoduje na tom, že Horacio Pagani si za svůj nejnovější výtvor řekne o 900.000 Euro (zhruba 22,3 milionu Kč).

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/_PBzKe0ZqHk?fs=1&hl=cs_CZ" style="auto"}

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/EH4628x0Vdo?fs=1&hl=cs_CZ" style="auto"}

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
9. 1. 2011 18:59
motor
škoda toho preplnovania :'-( podla mna pravý športový motor by mal byt atmosferický