Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pagani Huayra: Bůh větru

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (22)
Postupné odhalování nástupce Zondy je u konce.

Prostřednictvím oficiálních materiálů se jen pár týdnů před svou výstavní premiérou představuje zcela nové supersportovní kupé Pagani Huayra, které je nejmladším dílem Horacia Paganiho. Zároveň se jedná o teprve druhý model automobilky založené v první polovině devadesátých let.

Horacio Pagani v roce 1988 stál u zrodu společnosti Pagani Composite Research, která byla jedním z prvních kroků na cestě k výrobě vlastního supersportu. Právě kvůli němu vznikla v roce 1992 další firma s názvem Pagani Automobili S.p.A., která se věnovala jeho vývoji.

V roce 1999 se na autosalonu v Ženevě představil výsledek v podobě dvoumístného kupé Pagani Zonda C12. Tento supersport byl během let průběžně modernizován a udržován v kondici, aby stačil na konkurenci. Díky velmi omezenému počtu vyrobených kusů patří zároveň mezi nejexkluzivnější automobily současnosti.

Po jedenácti letech se Zonda odebrala na odpočinek a na její místo automobilka sídlící v San Cesario sul Panaro nedaleko Modeny uvádí nový model pojmenovaný Huayra, což znamená v jazyce jihoamerických indiánů Quechua Vítr. Inspirací pro nové Pagani, která se odráží v jeho jméně, byla pověst o bohu větrů, žijícím v Kordillerách.

Kostra

Základem vozu, jehož design se ladil pět let, je monokok z karbonu a titanu. Použití těchto materiálů se zasloužilo o hmotnost 1350 kg bez náplní. Na zvýšení tuhosti celé konstrukce se podílejí pomocné rámy z chromolybdenových trubek, k nimž je připevněno zavěšení kol.

Při vývoji nového Pagani se vycházelo z postupů vyzkoušených na Zondě R, na níž se testovaly i nové kompozitní materiály. Ty jsou použity v konstrukci šasi i na povrchové díly karoserie.

Kromě snahy o dosažení co nejnižší hmotnosti při zachování tuhosti celé konstrukce bylo myšleno i na bezpečnost. Pomocné rámy vpředu i vzadu vytvářejí deformační zóny.

Jedním z cílů bylo i dosažení vysoké estetické hodnoty celé konstrukce, což nejlépe dokazuje pohled na odkryté zadní partie novinky. Po sejmutí zadní části karoserie se objeví zavěšení zadních kol, důkladně propracovaný výfukový systém a samozřejmě pohonná jednotka, ale nikde nejsou vidět žádné kabely nebo hadice.

Srdce

Podélně před zadní nápravou je uložena pohonná jednotka, jejímž dodavatelem je samozřejmě AMG. Vidlicový dvanáctiválec M158 s úhlem sevření válců 60°, dvěma turbodmychadly a mazáním se suchou skříní poskytuje z objemu 5980 cm3 výkon přes 515 kW (700 k) a točivý moment přes 1000 Nm.

Při vývoji přeplňovaného dvanáctiválce byla věnována velká pozornost jeho odezvě na sešlápnutí akcelerátoru a minimalizaci turboefektu. Podle tiskových materiálu má motor reagovat i na “jemný dotek motýla“.

Chladicí systém s dvojicí chladičů v přídi a mezichladičem uloženým nad hlavami válců byl testován v nepříznivých podmínkách Death Valley s teplotami nad 50° C. Výsledkem vývoje ovšem není pouze pohonná jednotka, která poskytuje špičkové výkony i v extrémních podmínkách, ale zároveň tento motor splňuje emisní normy Euro 5 a LEV2.

Dostatečný akční rádius má novému Pagani zajistit 85litrová palivová nádrž. Drahocennou tekutinu dopravují do motoru dvě čerpadla, přičemž v rámci úspory energie je druhé čerpadlo zapojováno pouze v případě potřeby. Tím se eliminuje plýtvání palivem a zároveň se méně zahřívá palivové potrubí.

Skutečnost, že motor pochází od společnosti AMG, bude u každé pohonné jednotky připomínat plaketa na sacím potrubí se jménem a podpisem mechanika, který motor v německém Affalterbachu kompletoval.

Při vývoji a výrobě výfukového systému z titanu bylo využito technologie označované pojmem hydroforming. Cílem konstruktérů bylo snížení tlaku a zajištění volného toku výfukových plynů. Kompletní výfukový systém váží méně než 10 kg a podílí se na zvukové kulise, které začíná harmonickým bručením a končí hlubokým řevem. Dodavatelem výfukových systému je společnost MHG-Fahrzeugtechnik.

Nohy

Vidlicový dvanáctiválec AMG pohání zadní kola prostřednictvím sedmistupňové automatické převodovky Xtrac s možností sekvenčního řazení klasickou řadicí pákou nebo pádly pod volantem.

Od použití dvouspojkové převodovky bylo upuštěno pro její větší rozměry a hmotnost, která je zhruba o 70 kg větší než u použitého ústrojí. Hmotnost převodovky Xtrac je přijatelnějších 96 kg a také její rozměry umožnily zmenšit zadní převis, což se pozitivně projevuje v jízdních vlastnostech vozů.

Na výrobu nezávislého zavěšení všech kol je použita speciální kovaná hliníková slitina Avional, která byla testována již na Pagani Zonda R a je o 30 % lehčí než klasický hliník. Dodavatelem stavitelných tlumičů je společnost Öhlins. Speciálně pro Pagani Huayra byly u Pirelli vyvinuty nové pneumatiky, které se mají postarat o přenos síly motoru na asfalt a zároveň přispět k co nejlepší ovladatelnosti.

Pagani Huayra je dlouhé 4605 mm, široké 2036 mm, vysoké 1169 mm a má rozvor 2795 mm. Na přední nápravě tohoto kupé je 44 % hmotnosti, vzadu pak 56 %. Nový italský supersport má akcelerovat z 0 na 100 km/h za 3,3 s, bez obtíží zvládnout rychlosti okolo 370 km/h a také příčné zrychlení až 1,5 g.

Kůže

Podobně jako Zonda i Huayra vyvolá svým vzhledem řadu protichůdných názorů a zatímco jedni budou tento vůz milovat, tak druzí jej budou zatracovat. Základní linie novinky volně rozvíjí myšlenku svého předchůdce a i přes řadu vstupů a výdechů vzduchu působí jednolitějším dojmem.

Karoserie je navržena podobně jako křídlo, ale tentokrát se nejedná pouze o základní tvar, ale i prvky, jimiž jsou vybavena křídla současných letadel, u nichž lze měnit úhel náběhu. Na přídi i zádi jsou umístěny pohyblivé aerodynamické prvky, které neustále mění svou pozici v závislosti na aktuálních jízdních podmínkách.

Řídicí jednotka těchto prvků stále přijímá a zpracovává informace o rychlosti, stupni vychýlení, příčném zrychlení, úhlu natočení volantu a poloze škrticí klapky. Jejím cílem je dosáhnout, aby měl vůz díky úpravám obtékání vzduchu kolem karoserie neutrální jízdní vlastnosti za všech podmínek.

Výdechy za předními koly vytvářejí podtlak uvnitř kol, což účinně snižuje koeficient odporu vzduchu a přispívá k zvýšení přítlaku na přední kola. Tvar vstupů vzduchu na horní straně zadních blatníků má být poctou nadzvukovým letadlům z 50. a 60. let. Zadní partie nového Pagani jsou tvarovány, tak aby se minimalizovaly turbulence a zároveň dosáhlo optimálního přítlaku na zadní nápravu.

Pod kůží

Interiér pravděpodobně nikoho nepřekvapí svým designem nebo použitým materiály, ale vždy bude oslňovat kombinací pravé kůže, záplavou hliníkových prvků, karbonu a pianového černého laku.

Řidič by prakticky neměl sundávat ruce z volantu, protože všechny hlavní ovládací prvky jsou soustředěny na něm. K zajímavým řešením patří umístění pádel řazení, která se otáčejí spolu s volantem.

Sedadla mají nabízet kombinaci komfortu a zároveň skvělé boční vedení, které přijde díky schopnosti vozu vyvíjet velké boční přetížení vhod.

Přístrojový štít vyrobený z jednoho kusu hliníku byl inspirován švýcarskými hodinkami a v jeho středu je umístěn multifunkční displej. Na něm se v režimu Sport zobrazují informace týkající se jízdy a v režimu Comfort funguje jako palubní počítač.

Středový panel je rovněž vyroben z jednoho kusu hliníku a vedle řady ovladačů, jejichž tvar byl inspirován klapkami klarinetu, je v něm umístěn i dotykový displej. Jeho prostřednictvím lze ovládat audio systém, satelitní navigaci, rozhraní Bluetooth a řadu dalších funkcí.

Vývoj

V průběhu uplynulých čtyř let najely prototypy více než půl milionu kilometrů a před vstupem na trh v USA mají mít na svém kontě rovný milion kilometrů.

Praktický každý prototyp měl v rámci vývoje zvláštní roli. Například AMG využívá jeden pro vývoj řídící jednotky a druhý má pro testování snižování emisí výfukových plynů.

Další vůz byl poskytnut společnosti Bosch. Ta na něm testuje řady systémů, které mají přispět k co nejlepší ovladatelnosti vozu za všech situací. Další prototyp pak slouží k testování dynamických vlastností.

V rámci vývoje padlo několik vozů za oběť nárazovým testům, které posloužily pro získaní dat potřebných k zdokonalení pasivní bezpečnosti posádky v případě nehody.

Světová premiéra Pagani Huayra se odehraje v březnu na mezinárodním autosalonu v Ženevě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (22)
30. 1. 2011 00:18
Re: interier
Asi jsem jinej, ale interiér je OK, rozvýjí dál tvary Zondy... Ale exteriér na těchto ofiko fotkách mi příjde dost nudnej, rybí tlama je hodně podobná novému Focusu ST a zadek zase se svýma světlama vypadá jak hračka. Zde se tedy Zonda musí hodně mrskat, čím ji nahradily. Za exteriér od mne :no: Zonda je prostě jen jedna. :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
30. 1. 2011 00:12
Re: V Ženevě to bude VELMI zajímavé
Co tím myslíš nové Ferrari jako konkurenta pro Pagani a Lambo? Nástupce Enza by měl být snad již brzy, ale zatím jsem o něm nic neviděl... A srovnávat toto Pagani a Lambo s 458? To asi není to pravé, určitě je to dobré sportovní auto, ale supersport je jiná liga. Zde bude spíš konkurencí Ageila..
Avatar - Kolouš
28. 1. 2011 20:25
hmmm
už vidim, jak se tu bude propírat, že vypadá jak novej mclaren šoustlej eselesem... a... je to pravda >:D Akorát ani jedno z těch dvou aut co stojej polovic nemá tak kýčovitej interiér :-)
Ale pojede určitě parádně, o tom žádná... :yes:
28. 1. 2011 10:44
No, teda
Exteriér mi přijde skvělý. Předvedený interiér úplně odporný (takový dubajský, jen místo chromu tam mohli ještě hodit 24-karátové zlato). Jméno je zcela nepoužitelné. To aby k tomu do hranaté závorky přidávali výslovnost, tak jako Olympus ve snaze přesvědčit nás, že se mikro čte mju:. Ale, kruci, fakt bylo třeba těch dvou turb, aby se z šestilitru vydolovalo 515kW, když už uměli ze 7,3l atmosféry dostat 506kW (Zonda Cinque)? Ať jde EU se svými emisními válkami do háje. Metan, co každý rok vypustí do ovzduší termiti a krávy, udělá pro globální oteplení víc, než všechna auta, vlaky a lodě v Evropě.
Avatar - HitmanPB
28. 1. 2011 00:49
Re: Turbo Pagani vs Turbo budúce BMW M5
Môžeš upresniť, čo si myslel pod pojmom charakter ???