Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pagani Zonda s najetým milionem kilometrů? Seznamte se s babičkou!

Ondřej Chamilla
Diskuze (6)
Pracovníci v továrně Pagani ji říkají „La Nonna“, tedy babička, protože je to nejstarší fungující Zonda světa. Nyní dostal tento supersport s milionem najetých kilometrů kompletní renovaci.

Jak již správně tušíte, tohle není zrovna běžné Pagani Zonda. Nejen že za svůj život vůz najel rovný milion kilometrů, což je samo o sobě úctyhodné, ještě k tomu se jedná o vůbec nejstarší stále fungující Zondu světa, proto se jí přezdívá babička. Je to totiž prototyp číslo 2.

Svůj život vůz začal v roce 1998, tedy před neskutečnými sedmnácti lety, a to jako verze Zonda C12, která měla šestilitrový dvanáctiválec AMG s dnes nikterak zvláštním výkonem 394 koní. I tak ale auto dokázalo jet rychlostí 330 km/h. Pagani vůz neustále vylepšovalo, časem se z něj tedy stala varianta C12-S, u které již měl motor objem sedm litrů. Během let se na autě testovalo mnoho komponent pro téměř všechny modely a speciální varianty.

„Babička“ měla dlouhý a těžký život, vůz však byl nyní plně zrenovován při příležitosti šedesátých narozenin Horacia Paganiho, zakladatele automobilky. Vůz nyní vypadá jako jedna z posledních Zond a je ve výtečném stavu. Stroj je zatím vystaven ve showroomu staré továrny, v budoucnu však půjde o jeden z hlavních taháků chystaného muzea značky.


Ondřej Chamilla
Diskuze (6)
Avatar - Kobler
29. 11. 2015 23:05
Galerie
A já se ptám, proč do prkýnka dubovýho nemůžu prohlížet fotky? (a je jedno jestli mám nebo nemám ADblock). Proč takhle likvidujete tento server.... hrozné.

Milá redakce, dejte vědět až tam ty vyskakovací okna nebodou a já budu moct znova normálně prohlížet fotky. Do té doby děkuji, nechci, a otvírat už ani nebudu.
29. 11. 2015 11:47
Re: Zonda v Praze rok 2005
Pokud vím, někdy v tu dobu si jednu žlutou pořídil A. Herbeck (majitel vydavatelství Stratosféra), byla dost často vidět v Pařížský.
29. 11. 2015 09:24
Zonda v Praze rok 2005
Rok 2005, podvecer o prazdninach a v Praze (Krč u nemocnice) jsem na semaforech potkal neco uzasneho se ctyrmi vyfuky uprostred. Docela by me zajimalo, kde se tu tenkrat Zonda objevila. Krasny zazitek a ten zvuk ...
Re: Škoda,
Vývojári z firmy Pagani uz by dávno zavolali ale na rozdíl od vývojáru ze Skody Auto nemají císlo ani na Vaculíka ani na Chamillu nebo jiného clena hvezdného týmu.
28. 11. 2015 15:09
Re: Škoda,
Těžko říct - tohle auto byla mula pro všechny modely, od Zondy až po Cinque. Takže výměna motorů a převodovek byla denní chleba a tyhle informace z továrny vytáhneš těžko.
Ale třeba do redakce zase zavolá někdo z výroby.