Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pancéřovaný autobus po Margaret Thatcherové na prodej

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zajímavý kus britské historie představuje pancéřovaný autobus z první poloviny osmdesátých let, který využívala i Margaret Thatcherová.

Za vznikem tohoto autobusu z roku 1983 stojí společnost Glover and Webb, která se specializovala na výrobu pancéřovaných vozidel pro policii i armádu. Základem je podvozek Foden v němž je vpředu uložen přeplňovaný vznětový vidlicový dvanáctiválec Rolls-Royce o objemu 12.170 cm3.

Cestující se mohou spolehnout na ochranu před střelnými zbraněmi v podobě pět centimetrů silných skel ve všech bočních oknech, zatímco před minami je má ochránit speciální sendvičová podlaha o tloušťce 610 mm. Autobus má stále původní pneumatiky Michelin, které mají zvládnout jízdu i bez vzduchu.

Ke specifickým prvkům interiéru se sedadly pro 36 osob a prostorem pro stůl a další kancelářské vybavení v zadní části patří systém filtrace vzduchu s pomocným motorem umístěným na střeše. Díky tomu měl být autobus schopen ochránit své cestující i před chemickým i biologickým útokem.

Autobus o hmotnosti 17,5 tuny je schopen dosáhnout rychlosti téměř 130 km/h a do dnešních dnů ujel celkem pouhých 22.000 mil (35.405,5 km).

Vedle služby předsedkyni vlády během její testy po Severním Irsku působil tento autobus většinu své aktivní služby na trase mezi Belfastem a letištěm Derry. V roce 2012 jej získal současný majitel Nick Mead, který obchoduje s vojenskými vozidly a autobus nyní jej nabízí k prodeji za 25.000 britských liber (zhruba 950.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)