Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Paříž živě: Mitsubishi Outlander: evropská štace

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
V rámci své nové světové strategie přiváží Mitsubishi do Evropy koncept kompaktního SUV Outlander, jehož sériová japonská verze je prodejním trhákem.

V Paříži bude představen zatím jen koncept nového modelu kompaktního SUV Mitsubishi Outlander. Nový model Outlander se v Japonsku prodává již od října minulého roku, ale Mitsubishi zvolila odlišné modely pro Japonsko a pro Evropu.

Koncept Outlander je součástí nové globální strategie Mistubishi založené na nové platformě C-segmentu, kterou sdílí s koncernem DaimlerChrysler. Součástí je například pokročilá technologie pohonu všech kol a motory vyvinuté v rámci projektu “World Engine”, což je kooperace s firmami DaimlerChrysler a Hyndai.

Koncept měří na délku 4,64 m (je tedy o 10 cm delší než jeho předchůdce) a na šířku 1,8 m. Je charakteristický zejména maskou chladiče “Hora Fuji”, která by měla být součástí všech nových evropské modelů Mitsubishi. Masivnost už tak robustnímu vozu přidávají 20palcová šestipaprsková kola ze speciálních lehkých slitin.

Outlander ponechal klasické vlastnosti pravého offroadu modelu Pajero a plně se vrhnul do segmentu SUV (nezávislé zavěšení všech kol). Outlander je vybaven novým systémem pohonu všech kol, který kombinuje systém aktivní kontroly stability (včetně kontroly trakce) a elektronicky řízený pohon všech kol. Pohon bude možné snadno přepnout jen na pohon přední nápravy.

V rámci strategie se Mitsubishi rozhodlo koncept osadit dieselovým motorem (známý již z modelu Grandis a pocházející od Volkswagenu). Půjde o šestnáctiventilový přeplňovaný dvoulitr DOHC s výkonem 103 kW a maximálním točivým momentem 310 Nm. Outlander dosáhne maximální rychlosti 190 km/h. Motor je spojen s šestistupňovou manuální převodovkou. Později bude Outlander dodáván i s benzínovým vidlicovým šestiválcem s technologií proměnlivého časování ventilů o výkonu 162 kW z produkce Mitsubishi a také variantou benzínového motoru z projektu “World Engine” o výkonu 125 kW.

I uvnitř bude Outlander oproti předchůdci značně přepracovaný. Nabídne ovládací systém s pevným diskem a 7palcovou dotykovou obrazovku, DVD přehrávač a mnoho dalšího. Pro velké rodiny nabídne Outlander i třetí řadu sedadel.

Sledujte AUTO.CZ, informace z mezinárodního autosalonu v Paříži budeme průběžně aktualizovat.


Paříž v našem videomagazínu Roadlook TV

Po návratu týmu AUTO.CZ z Paříže zveřejníme i další díl našeho videomagazínu Roadlook TV věnovaný škodováckým novinkám a poté i pořad s nejzajímavějšími pařížskými novinkami.

Speciální pařížská příloha AUTO.CZ

Popis všech novinek u většiny značek s cca. 2.000 (!) fotografiemi zastřeší tradiční speciální příloha serveru AUTO.CZ. Pro představu si prohlédněte přílohu letošního ženevského autosalonu.

Blog Libora Zezulky

Dění ze zákulisí pařížského autosalonu a našeho týmu popisuje Libor Zezulka na svém blogu (libor.blog.auto.cz)

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
28. 9. 2006 13:26
Zadnicst z boku
je podobna XC90