Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peterbilt 379 alias Optimus Prime míří do aukce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Studio Paramount Pictures nabízí prostřednictvím aukční síně Barrett-Jackson jeden z tahačů Peterbilt 379, který představoval vůdce Autobotů v sérii Transformers.

WestWorld v arizonském Scottsdale se na konci letošního ledna stane místem velké aukce společnosti Barrett-Jackson, v níž mají k největším lákadlům patřit automobilové hvězdy Transformers.

První z nich má představovat Bumblebee, resp. řádně upravený Chevrolet Camaro SS 1967, jehož majitelem je režisér Michael Bay a tou druhou je Optimus Prime, jehož automobilovou podobu v prvních třech dílech série Transformers ztvárnil tahač Peterbilt 379.

Nepřehlédnutelný stroj do aukce vyslalo samotné studio Paramount Pictures a pod jeho plameny pokrytou kapotou se ukrývá přeplňovaný vznětový řadový šestiválec o objemu 14,6 litru, který roztáčí kola prostřednictvím manuální převodovky.

Tento konkrétní exemplář z roku 1992 s VINem 1XP5DB9X1ND320786 je jedním z trojice vzhledově identických tahačů používaných při natáčení a oslňujících vedle svého barevného provedení i záplavou chromu a množství přídavných světel .

Společnost Barret-Jackson uvádí, že Peterbilt je plně funkční, ale zároveň upozorňuje na skutečnost, že není schválen pro běžný provoz a jedná se vozidlo vhodné pouze k výstavním účelům.

Peterbilt 379 se v roce 1987 stal nástupcem modelu 359 a zároveň vlajkovou lodí v nabídce své značky. Model s dlouhou kapotou a rozměrnou spací nástavbou za kabinou, který se stal jedním z typických představitelů severoamerických tahačů, se v této roli udržel až do roku 2007, kdy jej nahradila modelová řada 389.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)