Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina to s vlastními modely myslí vážně. Po hypersportu chystá SUV

David Bureš
Diskuze (0)
Další vlastní dílo slavné italské karosárny bude elektrické SUV, které bude chtít konkurovat Lamborghini Urus. Už se na něm pracuje!

Italská karosárna Pininfarina se proslavila svými návrhy aut pro ostatní automobilky, především pro Ferrari, aktuálně ale pracuje na expanzi a nabídnutí svých vlastních automobilů. Prvním bude elektrický hypersport s interním označením PF0, který následně doplní SUV PF1. Stejně jako PF0 bude poháněn elektřinou.

„Práce na PF1 už začaly a právě aktuálně dokončujeme design,“ říká Pawan Goenka, jednatel indické skupiny Mahindra & Mahindra, která designérské studio Pininfarina vlastní od roku 2015.

Na supersilném elektrickém SUV bude Pininfarina nakonec spolupracovat s novou americkou společností Rivian, která na aktuálně probíhajícím autosalonu v Los Angeles představuje koncepty chystaného SUV a pick-upu (R1S a R1T). Pininfarina využije „skateboardovou“ platformu užitou v těchto konceptech.

Dosud přitom italská značka v tomto směru spolupracovala s chorvatskou firmou Rimac, proslavenou elektrickým hypersportem Concept One, jejíž techniku využije v připravovaném modelu PF0.

Pininfarina PF1 má využít baterie s kapacitou 135 kWh a 800V systém umožňující velice rychlé dobíjení. O pohon se postarají čtyři elektromotory, jeden v každém kole, každý s výkonem 200 kW. Výsledkem tedy bude kombinovaný výkon 800 kW, půjde tedy o hodně rychlé SUV, které se bude snažit konkurovat třeba Lamborghini Urus, byť to je poháněno spalovacím motorem.

Jestliže elektrický hypersport PF0 je připravován pro rok 2020, SUV má následovat s ročním odstupem. Poté mají dorazit další modely, přičemž opět zřejmě půjde o SUV. V každém případě se Pininfarina chce zaměřit na alternativní pohony. „Mohu potvrdit, že nebudeme nabízet auta se spalovacím motorem,“ uvedl již dříve šéf Pininfariny Michael Perschke. Konkrétně půjde o bateriové elektromobily, do budoucna se ale firma nebrání ani palivovým článkům.

David Bureš
Diskuze (0)