Pojišťovny mění pravidla: co nyní ovlivní cenu povinného ručení?

Prezentace klienta
Mnohé pojišťovny radikálně mění způsob tvorby cen u povinného ručení. Dotknou se nové trendy v cenotvorbě i vás? Buďte o krok napřed a zjistěte, co pojistné firmy na rok 2018 přichystaly.

„Pojišťovny už několikátým rokem na povinném ručení tratí. Škody, spojené s autonehodami, totiž neustále narůstají, přičemž ceny povinného ručení se drží více méně na stejné úrovni.“ Tvrdí Zbyněk Laisek, manažer portálu Porovnej24.cz, který se specializuje na srovnání cen povinného ručení.

Právě z důvodu vyšší ztrátovosti pojišťovny přistoupily k několika opatřením, která budou mít vliv na cenu povinného ručení.

Podrobnější segmentace

Snaha o podrobnější segmentaci řidičů dle jejich rizikovosti je u pojišťoven patrná již nějakou dobu. Do budoucna bude pokračovat zdražování povinného ručení pro rizikové řidiče, tzn. těch, u nichž je pravděpodobnost autonehody nejvyšší. Zdražení se nejvíc dotkne mladých řidičů a majitelů silných aut.

Ovšem způsoby segmentace budou různorodější a více propracované. Budou brát v potaz i více parametrů, mající vliv na nehodovost. V současné době pojišťovny začínají přecházet na vyhodnocování stylu jízdy řidiče. Řidičům nabízí moderní aplikace, díky kterým můžou zjistit více o řidičově způsobu řízení. Pokud vidí, že klient jezdí zodpovědně, nabídnou mu slevu na povinném ručení. Takto funguje například Axa. Je pravděpodobné, že ji napodobí i další pojišťovny.

Pojišťovny začínají přicházet na chuť i stanovování ceny dle počtu ujetých kilometrů. Řidič, který jezdí častěji, má větší pravděpodobnost autonehody než ten, který sedne za volant jednou za čas. V současné době v ceně povinného ručení zohledňuje počet ujetých kilometrů například Allianz a Uniqa.

Allianz nyní koketuje s myšlenkou levnějšího povinného ručení pro rodiče s malými dětmi. Zatím nabízí slevu na povinném ručení pro ty řidiče, kteří si k povinnému ručení sjednají dětské úrazové pojištění. Ovšem myšlenku, že rodiče malých dětí jsou při jízdě zodpovědnější, možná přijmou i další pojišťovny a zohlední ji ve své cenotvorbě.

Změny v technických parametrech

„Zákazníci by měli při výběru ojetého vozidla brát v potaz i parametry ovlivňující cenu povinného ručení. Časy se mění a objem motoru už není jediný významný faktor při určování ceny pojištění.“ Dodává manažer portálu Autonoto.cz, který se zaměřuje na prodej ojetých vozů.

Pojišťovny totiž v posledních letech upouští od tvorby ceny povinného ručení v závislosti na objemu motoru. Stále více firem bere více v potaz výkon. V průběhu tohoto roku však pojišťovny přijdou ještě s další novinkou. Plánují se více soustředit na hmotnost automobilu. Podle hmotnosti už cenu stanovuje Hasičská vzájemná pojišťovna, od března má toto v plánu Axa a očekává se, že do konce tohoto roku tuto metodu napodobí i některé další pojišťovny, například ČSOB pojišťovna.

Jak si zajistit nejlepší cenu

Vzhledem k současné situaci, kdy různé pojišťovny používají k určení výše pojistného rozdílné metodiky, je dost možné, že vás povinné ručení u některé z pojišťoven vyjde výrazně lépe než u jiné. Snadným způsobem, jak si porovnat ceny u jednotlivých společností je použít srovnávač povinného ručení. Získáte tak představu o tom, o kolik se mohou ceny lišit. Jestli si poté pomocí srovnávače zařídíte nové povinné ručení je už na vás, nicméně často tím získáte mimo různých bonusů také přístup k neveřejným nabídkám, které může srovnávač vzhledem ke své pozici u pojišťoven domluvit.

Shrnutí

Nově budou některé pojišťovny zahrnovat do kritérií pro výpočet ceny povinného ručení tyto parametry:

  • styl jízdy
  • roční nájezd
  • rodičovství
  • výkon místo objemu
  • hmotnost automobilu

Pokud se chceme vyhnout vysokým cenám za povinné ručení, je dobré mít na paměti, že:

  • cenu můžeme ovlivnit už při výběru vozidla (např. výkon nebo hmotnost)
  • cenu můžeme snadno porovnat s jinými nabídkami pomocí srovnávačů

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly