Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polestar klidně vyrobí víc otevřených „šestek“. Můžete to ovlivnit i vy

Marek Bednář
Diskuze (6)

Roadster Polestar 6 nakonec může vzniknout ve více než pěti stovkách exemplářů, které automobilka slíbila při odhalení konceptu v Pebble Beach. Původních 500 se rychle vyprodalo.

Značka Polestar, která patří pod čínskou automobilku Geely stejně jako Volvo Cars, původně plánovala vyrobit model s označením 6 pouze v pěti stovkách exemplářů. Polestar to řekl při odhalení konceptu na výstavě The Quail v kalifornském Pebble Beach. Protože bohatí sběratelé aut – a právě v Pebble je jich každoročně při Týdnu aut v Monterey extrémní koncentrace – na vzácnost slyší, všech 500 kusů se vyprodalo během týdne od výstavního debutu.

Zákazníci, kteří si ho již rezervovali, dost možná nebudou nadšeni z čerstvého vyjádření Thomase Ingenlatha, generálního ředitele značky. Ten potvrdil, že se „nezastaví na pěti stovkách, pokud ho lidi budou chtít“. A s každým dalším vyrobeným kusem se bude exkluzivita „šestky“ pochopitelně snižovat.

Video se připravuje ...

Dodávky Polestaru 6 mají začít v roce 2026 a podle šéfdesignéra značky Maximiliana Missoniho to má být „sporťák na každý den pro elektrickou dobu“. Vůz má být schopen fungovat jako „auto na každý den, ale s vysokým výkonem“.

Každodennost v něm je zastoupena pevnou skládací střechou. Vysoký výkon zase dvěma elektromotory, které dávají kombinovaných 651 kW (886 koní) a 899 newtonmetrů. Taková síla má stačit na zrychlení na stovku za 3,2 sekundy a nejvyšší rychlost 250 km/h; patrně elektronicky omezenou.

„Velký zájem ze strany zákazníků ukazuje, že ohromující elektrický roadster, jako Polestar 6, je důležitý v oblasti supersportů,“ uvedl před několika měsíci Ingenlath.

Polestar ukázal koncept 6 spolu s produkční verzí čtyřdveřového, ovšem stejně výkonného modelu 5 na události nazvaném „Den Polestaru“ v Los Angeles. Kromě těchto dvou a dalších aut značka ukázala také koncept supersportu Synergy, který by se mohl dostat do sériové výroby.

Plány na výrobu vozu, který by vznikl z tohoto konceptu, původně představeného na mnichovském autosalonu, však zatím nejsou. „Neříkám, že to postavíme, ale rádi bychom to postavili,“ nechal se slyšet Missoni.

Marek Bednář
Diskuze (6)

Doporučujeme

15. 11. 2023 08:25
Re: Ekologický zločin
Ano. Se snižováním emisí bych začal nejdříve u zbytných věcí a činností určených pro úzké skupiny lidí. No a sběratelská auta jsou typickým příkladem. Nebo snad chceš začít sanitkami a auty pro invalidy?
14. 11. 2023 13:50
Re: Ekologický zločin
No ty blaho.

Resit uhlikovou stopu sberatelskych aut?
Myslis to vazne?
14. 11. 2023 13:35
Re: Ekologický zločin
To s tím nemá vůbec nic společného. Zlato je kvůli svým specifickým vlastnostem nenahraditelné jak v oblasti investic a centrálního bankovnictví, tak v oblasti šperků. Nemůžeš dát do trezoru centrální banky pálené cihly a říct, že to nahrazuje zlatou rezervu pro případ měnové krize. Nenahrazuje. Zlato prostě i v těchto případech plní svou funkci, leckdy hodně důležitou.
Něco jiného je auto do sbírky. Proč by mělo být elektrické? Přináší to autu stojícímu celý život v garáži, nějakou důležitou funkci? Nikoliv ... Spalovací auto s tou samou sběratelskou funkcí spotřebuje pro výrobu výrazně méně surovin a vypustilo by se při tom výrazně méně méně oxidu uhličitého. Auto do sbírky by klidně mohlo být i bez katalyzátoru, vždyť s ním nikdo jezdit nebude a pokud si ho jednou za měsíc nastartuje ve své garáži, tak tím bude obtěžovat jen a pouze sebe.
Avatar - Barry Lyndon
14. 11. 2023 12:55
Re: Ekologický zločin
Navrhni okamžitý zákaz těžby zlata - toho jde k průmyslovému využití jenom 10 %, zbylých 90 % jde taky jen "do sbírek" (šperky a investiční) :D :D
14. 11. 2023 12:05
Re: Ekologický zločin
Tak největší výhoda dneška je, že lůza může svobodně žvanit a nic stejně nezmění. (J)elity si dělají co chtějí jako ve středověku a nikdo jim v tom nezabrání.