Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie může ujíždějící řidiče zastavovat pásy s hroty

redakce AUTO.CZ
Diskuze (50)
Policie může nově zastavovat ujíždějící řidiče speciálními pásy s hroty, které propíchnou pneumatiky. Policie nakoupila 240 pásů za 2,3 milionu korun.

Zastavovací pásy bude mít k dispozici dopravní a pořádková policie. Ministr vnitra Chovanec, který se osobně účastnil ukázky na letišti v Panenském Týnci, uvedl, že pásy dlouhé 4,7 metru, na nichž je sto deset dutých ocelových hrotů, nejsou spásným řešením. "Je to střípek do skládačky, který pomůže tomu, abychom ze silnice dostali lumpy, kteří si pletou silnici se závodištěm," řekl po ukázce zásahu ministr, který skončil na zemi v poutech s dírou na koleni. "Zásah byl tvrdý a profesionální, a to mě ještě šetřili," zhodnotil akci Chovanec.

Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že 120 pásů bude mít dopravní policie a stejný počet pořádková. "Už jsme je rozdělili na krajská ředitelství a policisty od loňského listopadu zaškolujeme," řekl novinářům. Podle něj je budou používat hlavně zásahová vozidla.

O použití pásů na místě rozhodne hlídka. "Musí vyhodnotit, zda neohrozí bezpečnost provozu. Na druhou stranu si nemůžeme dovolit, aby tady nějaký zfetovaný lump křižoval," uvedl ministr. Podle něj je ideálem, aby mělo postupně zastavovací pásy co nejvíce policistů. "Ujíždění je v Praze a ve velkých městech na denním pořádku. A ujíždí většinou ten, kdo je celostátně hledán či požil alkohol nebo drogy," doplnil Chovanec.

Použití zastavovacích pásů je podle Chovance výhodné z časového důvodu, položení pásu trvá několik vteřin a auto se za několik dalších stává zcela neovladatelným. "My nejsme v Americe, kde policie může auta vytlačovat do čtyřproudu nebo šestiproudu. Jsme na malých okreskách a tohle je šance auta dostat ze silnice co nejdřív tak, aby nikoho nezabila," řekl ministr.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (50)
Avatar - white label
7. 2. 2015 16:03
Re: Problém je v tom,
Pokud se chystáš k policii i ty, měli by být rozhodně pojištěni maximálně...
Avatar - Bully_
7. 2. 2015 10:57
Re: Čistě pragmaticky,
Ohrozuje predevsim ten, kdo jede jako trotl, policie se ho jenom snazi chytit. Tim samozrejme eskaluje nebezpecnost cele situace, ale kdyby se o to nesnazila, nemuseli bychom policii mit vubec.
Avatar - Bully_
7. 2. 2015 10:46
Re: Problém je v tom,
Nestaci zavolat vysilackou nejblizsi hlidce vpredu, aby ty pasy polozila? Neumim si totiz predstavit, jak obrovsky by musel byt vykonovy rozdil vozidel, aby slo predjet a stacit si pred nejblizsi krizovatkou udelat takovy naskok, aby zbylo dost casu na zastaveni, vystoupeni a polozeni techhle pasu >:D Mozna tak Lambo vs. Tabant.
Avatar - Jeremy.McKvak.ANTIDIESEL
Re: TO SI SNAD DĚLAJÍ LEGRACI !!
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
MINISTR PROPAGANDY [odkaz] [odkaz]
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
Avatar - Ada je zase tady
6. 2. 2015 19:55
Re: TO SI SNAD DĚLAJÍ LEGRACI !!
Á, pán je odborník... :no: Tak vezmi na vědomí, že se mýlíš!
Ta věc nelikviduje elektrickou, ale jen elektronickou instalaci.

Nehledě na to, že se správně píše "shořel"... :no: