Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 917K z filmu Le Mans bylo 31 let schované. Nyní míří do aukce

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Závodní ikona německé automobilky se měla dražit již před třemi lety, ale z aukce nakonec sešlo. Nyní mají zájemci příležitost znovu, musí si ale připravit pořádný balík.

Akce Car Week v kalifornském Monterey pravidelně hostí aukce těch nejvzácnějších vozů z celého světa a nejinak tomu bude i v letošním roce. Společnost Gooding & Company totiž oznámila, že k mání bude závodní vůz Porsche 917K.

Tento konkrétní kousek má za sebou velmi pestrou minulost. V roce 1970 sloužil Brianu Redmanovi a Miku Hailwoodovi k testovacím účelům na slavnou čtyřiadvacetihodinovku Le Mans. Následně byl prodán závodníkovi Jo Siffertovi, který jej vypůjčil filmařům do snímku Le Mans se Stevem McQueenem.

Siffert se z vlastnictví vzácného vozu bohužel dlouho neradoval, zemřel při tragické nehodě během závodu v Brands Hatch. Jeho Porsche 917K pak vedlo celý pohřební průvod. V polovině roku 1970 zmizelo ze záře reflektorů kamsi do skladu nedaleko Paříže a znovu se objevilo až v roce 2001.

Společnost Gooding & Company měla v plánu Porsche na stejné akci prodat již před třemi lety, ale dva týdny před dražbou byl vůz z aukčního seznamu vyškrtnut. Důvod přitom nebyl nikdy objasněn. Nyní ale mají zájemci novou příležitost a zdá se, že tentokrát je to definitivní. Vzácnost závoďáku podtrhuje odhadovaná cena. Pořadatelé věří, že slavný model se prodá za 13 až 16 milionů dolarů, tedy minimálně 300 milionů českých korun. Událost v Kalifornii startuje 11. srpna.

Foto: Mathieu Heurtault / Gooding & Co.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Avatar - Kolouš
30. 6. 2017 09:40
Re: Nejlepší auto?
Přesně. Auto všech aut. Ikona všech ikon.

Předloni jsem viděl naživo jezdit jedno ve slavných psychedelických barvách na okruhu v Le Castellet, kde ho vodil jeho majitel Vincent Gaye.
To auto obklopuje neskutečná aura.

[odkaz]
29. 6. 2017 18:19
Nejlepší auto?
Jestli panu Machalovi přijde jako "nejlepší" auto Audi Q7, tak mně přijde nejlepší Porsche 917. Ač z dnešního hlediska primitivní, vnímám ho jako vrchol motorismu. Legenda všech legend :-!

A díky Steveu McQueenovi, že se filmem Le Mans podělil i s námi, později narozenými, o atmosféru závodů, které tohle auto vyhrávalo :yes: