Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Cajun: Made in Leipzig

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Porsche bude malé SUV vyrábět v Lipsku.

Informaci o plánech výroby Cajunu v Lipsku potvrdil tiskový mluvčí značky. Jeho prohlášením skončily debaty o tom, kde se bude malé SUV vyrábět. V médiích se v minulých dnech objevovaly spekulace o výrobě baby Cayenne v Číně nebo USA.

Nová modelová řada malého SUV má navázat na úspěch Porsche Cayenne. Cajun bude s největší pravděpodobností postaven na platformě Audi Q5, na rozdíl od něj však má mít baby Cayenne třídveřovou karoserii se splývavou zádí. Malé SUV má automobilce pomoci zvýšit počty prodaných aut.

S malým SUV Cajun, které bude mít premiéru v roce 2013, targa verzí kupé Cayman a menším roadsterem, než je současný Boxster, by podle šéfa Porsche Matthiase Müllera mohla do roku 2018 padnout hranice 200 tisíc aut. K dosavadním továrnám by se mohl přidat i bývalý závod karosárny Karmann v Osnabrücku, kterou Volkswagen definitivně převzal k letošnímu 1. lednu. Tam se uvažuje o výrobě řad Boxster a Cayman.

Porsche má i nadále zůstat nejsportovnější značkou koncernu Volkswagen. V Zuffenhausenu v současné době vyvíjejí dvě platformy pro sportovní a luxusní automobily. První je určena pro modely s motory uprostřed a vzadu, tedy i nástupce 911. Druhá se týká větších a luxusnějších sedanů a SUV velikosti Porsche Cayenne, VW Phaeton, zatím blíže nespecifikovaného Lamborghini a zvažovaného Audi A9.

Mimochodem, Porsche vyrábělo své vozy mimo Německo již v minulosti. První generace řady Boxster s kódem 986 vznikala ve Finsku u firmy Valmet.

Doporučujeme
Porsche Cayenne S: První jízdní dojmy

Aleš Dragoun
Diskuze (1)