Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche emisní limity překvapivě vítá

Dan Vořechovský
Diskuze (17)
Ještě před několika málo dny jsme mohli slyšet, jak Porsche kritizuje snahu Evropské unie přitvrdit v boji s emisemi. Časy se však mění.

Když přišla Evropská komise minulý týden s konečným návrhem na snížení emisí CO2, mnohé automobilky, včetně Škody Auto, zareagovaly negativně a veřejně vlády varují prohlášeními, že přesun výroby na východ bude díky tomu nevyhnutelný.

Překvapivě ale zareagovala automobilka Porsche, která až do předložení konečného návrhu úsilí Evropské komise o snížení emisí CO2 kritizovala. Po vydání návrhu však obrátila a dokonce uvedla, že jde jednoznačně o příznivé opatření. Automobilka pravděpodobně naráží na nejednoznačné stanovisko ohledně toho, jak bude pravidlo o maximálních možných emisích uplatňováno, tedy zda se bude týkat každého výrobce nebo zda půjde skutečně o průměrnou hodnotu, jak to Evropská komise prezentuje. Porsche také pravděpodobně počítá s tím, že Evropská unie dodrží svůj slib o větší podpoře využití biopaliv a technologického pokroku. Evropské automobilky by tak mohly v případě úspěšného lobbyingu získat nemalé prostředky na výzkum a vývoj. Evropská komise zatím nerozhodla, o jak velkou podporu půjde.

Toyota se k návrhu postavila v duchu japonské slušnosti a uvítala ho. Zároveň však uvedla, že dosáhnout stanoveného emisního limitu do roku 2012 představuje poněkud náročný úkol. Mezi automobilky, které plní už současné limity, se však japonská automobilka nepočítá. Před konkurencí mají v tomto ohledu náskok automobilky Fiat, Citroën a Renault. Budoucí limity plní už nyní některé malé vozy, a to včetně těch, které se vyrábějí v kolínské automobilce TPCA.

Dan Vořechovský
Diskuze (17)