Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche koupilo rychlostní ovál Nardo, na kterém padají rekordy

Aleš Dragoun
Diskuze (20)
Porsche koupilo vysokorychlostní ovál Nardo od předchozího majitele, společnosti Prototipo SpA.

Novým vlastníkem okruhu se stala divize Porsche Engineering. Slavná trať se nachází na poloostrově Apulia v jižní Itálii, který tvoří „vysoký podpatek italské boty“. Areál o rozloze přes 700 hektarů je testovací základnou, která se skládá ze 6,5 km dlouhého silničního okruhu, proslulého oválu o délce 12,5 km a zařízení pro simulaci různých silničních povrchů (včetně terénní sekce) a povětrnostních podmínek.

Vysokorychlostní úsek má čtyři pruhy. Řidič auta v tom od středu nejvzdálenějším nemusí díky značnému klopení při jízdě tempem do 240 km/h vůbec točit volantem. Nejrychlejší kolo zde zajel experimentální Mercedes-Benz C111-IV průměrem 403,78 km/h již v roce 1979. Volkswagen po něm pojmenoval svůj prototyp W12. 23. února 2002 zde totiž během 24 hodin tento vůz urazil 7.740,576 km průměrnou rychlostí 322.891 km/h. Extrémní vzdálenost dosud nikdo nepřekonal.

Matthias Müller, prezident a generální ředitel Porsche AG, řekl o nákupu tratě: „Nardo díky vysokým dosahovaným rychlostem a možnému testování ovladatelnosti vozu ideálně doplňuje naše zařízení ve Weissachu u Stuttgartu. Navíc budeme i partnerem regionu.“ To tedy znamená, že Porsche zaměstná také místní pracovníky různých profesí, což bude pro jih Itálie jistě velmi zajímavé. Odborníky a testovací jezdce má svoje, ale areál nepotřebuje k chodu jen je, musí fungovat komplexně se vším zázemím.

Porsche bude nyní v Nardo optimalizovat zkušební zařízení a trať dá k dispozici rovněž svým klientům. Není v tuto chvíli jasné, zda ji budou moci používat i ostatní výrobci, ale za pronájem by do pokladničky automobilky v Zuffenhausenu jistě přibyly nemalé částky. Díky mírnému klimatu vzhledem ke své geografické poloze se zde může jezdit celý rok nepřetržitě.

Aleš Dragoun
Diskuze (20)
Avatar - Hammunasakra
13. 4. 2012 16:56
Re: Dobrý tah..
Však já jsem to nejdříve napsala "čistě k věci"..
..a v nějakém dalším příspěvku další den jsem si trochu "popíchla" :-)
PS: A teď BEZ ironie - Ferdinand P. opravdu JE ten "typ člověka", který "odmítnutí" (prodat mu Alfu) může brát jako "protiútok proti sobě", jako "urážku" nebo něco takového (a tohle teď NEbyl vtip ani ironie! ;-)
(a i když "jste se rozhodl" tomu NEvěřit, tak to s tou Alfou jako "nadsázka" původně myšleno BYLO :-)
13. 4. 2012 13:36
Re: Dobrý tah..
Stačilo napsat, Porche má dost peněz, hledá vhodnou inevstici.
Ale to je na tebe asi moc težký. Ty se musíš pokusit aspoň o jeden trapný "vtip", který se snažíš zamaskovat jakože ironií. Ale ta by trapná a hloupá být neměla. :-!
Avatar - Hammunasakra
13. 4. 2012 12:22
Re: Dobrý tah..
..tak to gVWatuluji :yes: :yes: ;-)
PS: A teď můžete mrknout na mé ("opravdové") zdůvodnění v 16:16 a pak si ještě dohledat co to je IRONIE
Pěkný den :-)
13. 4. 2012 11:57
Re: Dobrý tah..
Já to vím velmi dobře, proto jsem pro tu tvou směšnou teorii toto slovo použil.
Avatar - Hammunasakra
13. 4. 2012 11:20
Re: Dobrý tah..
Možná byste (si) měl dohledat, co slovo "konspirace" ZNAMENÁ.. ;-)
PS: Ať tak či onak (ať je přesný důvod jakýkoli), mně to příjde DOBRÉ "utracení peněz" :yes: :-)