Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche omezí v příštím roce výrobu v Zuffenhausenu

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Odbytová krize cloumá Evropou a výrobu omezuje dokonce i Porsche. Ani movití klienti nemají peněz nazbyt.

Podle agentury Reuters omezí automobilka z Zuffenhausenu počínaje příštím rokem výrobu. Od ledna se v hlavní továrně nedaleko jejího sídla už nebude pracovat o víkendech. Poptávka je velmi nízká. Přitom od září jela továrna i v sobotu, celkem v osmi směnách, protože o novou řadu 911 s kódem 991 byl obrovský zájem. Objednávky se ale podařilo vyřídit.

Jak uvedl server Automotive News, dokonce se denní pracovní doba zkrátí z osmi hodin na sedm. V současnosti funguje dvousměnný provoz, při kterém vznikne zhruba 170 vozů. Závodu v Lipsku se tyto škrty nedotknou, jede na plné obrátky (480 kusů denně) a během půl roku by se mohl dočkat třetí směny.

Analytici z IHS Automotive předpovídají, že v příštím roce v Zuffenhausenu pro evropský trh postaví jen 14,5 tisíce aut řad 911, Boxster a Cayman (o takřka 11 % méně než je letošní výhled). Zanedlouho bude mít v Los Angeles premiéru nový Cayman. Ostatní konkurenční výrobci mají také problémy. Mercedes-Benz omezil výrobu třídy S kvůli blížícímu se příchodu nástupce. Audi dokonce uzavřelo v říjnu dvakrát továrnu v Neckarsulmu, pokaždé na týden. Ani luxusní

A8 a supersport

R8 své zákazníky nenacházejí tak jako dříve.

Celosvětové prodeje Porsche dosáhly v říjnu 11.688 jednotek včetně SUV. Zatímco v USA a Číně dvouciferně vzrůstají, Evropa hlásí -4,5 %. Do roku 2018 chce automobilka dosáhnout ročního odbytu 200 tisíc aut, k čemuž mají dopomoci například kompaktní SUV Macan a kupé na základě Panamery. O kombi se zatím nemluví.

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Avatar - Hammunasakra
15. 11. 2012 12:59
Re: Tak alespoň..
Ferrari bylo VŽDY "výš" - ale o to (přece) NEjde.
JEN jsem upozornila na FAKT, že Ferrari ze své cesty NEsešlo a DŮSLEDNĚ se drží "svého" (a nedávná info o rekordních prodejích si proto zaslouží :yes: :yes: ), zatímco Porsche krom svých "čistých" klasických sportovních vozů své portfolio rozšiřuje o další SUV a budou i další nafty atd. atp. (a přitom aktuálně mírně "přibržďuje") - jste schopen to (na CO jsem "poukázala") POCHOPIT? :yes: ;-)
Avatar - Dinar
15. 11. 2012 07:50
Re: Tak alespoň..
Ferrari je prostě výš, v hierarchii automobilek vyjádřené exkluzivitou, tj. vyrobenými počty kusů nebo cenami za jednotku, vědí to všichni, jestli to víš i ty, jak teď tvrdíš, pak tvůj první koment v této diskusi nedává jiný smysl než ten, že jde o stupidní pokus o flame. :no:
Avatar - Hammunasakra
14. 11. 2012 21:19
Re: Tak alespoň..
Proč hned "odepisovat"??
Chtěla jsem (opravdu) říci JEN to co jsem řekla (že růst JEN s benzínovými V8 a V12 a nekompromisními konstrukcemi OCEŇUJI "víc" -
..a že Porsche hledá "další" cesty a časem budou další naftové modely/motory a další SUV a další "normální" auta atd. - což Ferrari (naštěstí) NEplánuje (což se MI prostě "líbí" :yes: :-)
NEmám NIC proti Porsche, ale Ferrari prostě vidím/řadím "výš" (a když jim s tak "čistým" přístupem rostou prodeje - dělá mi to "radost"
PS: A ano - něco ve stylu 928 prý BUDE ;-)
(a mně to rozhodně "vadit" NEbude - to opravdu na "masové" prodeje to mít moc vliv NEbude - o to se postará spíš audi Q5 varianta od Porsche nebo připravovaná "menší Panamera" a další nafty a asi i ty cenově "dostupnější" připravované 4válce..
14. 11. 2012 19:13
Re: Tak alespoň..
Můžeme klidně pominout Cayenne a Panameru. Nechce se mi hledat prodeje 911/ Boxsteru/ Caymanu, ale ty je určitě víš, když Porsche odepisuješ. Růst pořád není vyloučen. O rekordech nic psát nebudu, protože se mi nechce prohledávat prodejní čísla tak 10 let dozadu, abych si byl do rozumné míry jist, že neměli rok ještě lepší.

PS: Zajímavá je v článku zmínka o (velkém) kupé (tedy zřejmě inkarnaci 928). Zajímalo by mne, jestli je to potvrzená informace (spekuluje se o tom už delší dobu, ale nesleduji to zase tak moc). Nemyslím si, že by zrovna tenhle model zamával prodeji (a hrál velkou roli v dosažení jejich prodejních cílů), ale měl bych z něj velkou radost.
Avatar - m.z.
14. 11. 2012 19:11
Re: Tak alespoň..
ku.va chlapi, kupujte to :-)