Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche vzpomíná na soutěžní 911, vrátí se na šotolinu? (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Porsche a rallye? V šedesátých, sedmdesátých a na začátku osmdesátých let minulého věku to nebylo nic výjimečného. Automobilka odhaluje svůj muzejní exponát z africké Safari Rally.

Vozy Porsche 911 se v automobilových soutěžích objevily poprvé v roce 1965. Výrobce nejen sportovních aut z Zuffenhausenu představuje na videu o něco mladší exemplář: verzi SC v legendárních barvách Martini z přetěžké Safari Rally 1978 (název East African Safari nesla pouze do roku 1974. Ač vypadá jako docela drsný offroad, měla pouze upravené zavěšení, zakrytovaný podvozek, odpovídající obutí a vepředu masivní ochranný rám se světelnou rampou, jinak je velmi blízká sérii. Produkční SC tehdy poháněl v zádi třílitrový vzduchem chlazený šestiválcový boxer s výkonem 132 kW, ještě tentýž rok se dočkal atmosférický agregát jemného zvýšení na 138 kW. Film je protkán efektními dobovými záběry ze soutěže.

Keňan Vic Preston jr. ji dlouho vedl, ale krátce před cílem při přejezdu jedné z řek narazil do skrytého velkého kamene, který poškodil zadní závěsy. Nakonec dojel domácí matador druhý. Legendární Švéd Björn Waldegård dorazil do cíle s dalším vozem čtvrtý. Safari nebyla žádnou procházkou, tehdy měřila 5.016 km, trvala pět dní a dokončilo ji pouhých 13 posádek ze 72 startujících! Prestonovo auto s číslem 14 na bocích se pak vrátilo do Zuffenhausenu a bylo uloženo do muzea, kde se nachází dodnes. Je tedy v původním stavu, jen opravené a umyté. Návrat továrního týmu Martini Porsche tedy nebyl zakončen triumfem. Paradoxně jej porazil Jean-Pierre Nicolas s šestiválcovým kupé Peugeot 504. A právě francouzská automobilka stála za tím, že se 911 jmenuje právě takhle. Ve Frankfurtu 1963 kupé debutovalo jako 901, ale „lev“ má označení s nulou uprostřed patentované...

Šéf archivu Dieter Landenberger na videu říká, že 911 je nejúspěšnějším závodním autem všech dob, jen ve třídách má přes 20 tisíc individuálních vítězství. Toto obří číslo se netýká jen rallye, ale i okruhů. Jen jejich seznam by vydal na hodně tlustou knihu, spíše několik dílů. Samozřejmě se tam počítají všechny generace loni padesátileté legendy. Připomeňme, že britský univerzál Vic Elford vyhrál Rallye Monte Carlo 1968 s tovární 911 T, o rok později triumfoval Björn Waldegård s verzí S a ročník 1978 ovládl s Carrerou Jean-Pierre Nicolas, ale tentokrát privátní. To už se jezdilo mistrovství světa, kde má značka ještě jeden nejcennější vavřín: z Korsiky 1980. Na středomořském ostrově jej vybojoval rovněž soukromník Jean-Luc Thérier.

Porsche 911 lze však na tratích rychlostních zkoušek potkat i dnes. Nemluvíme o závodech historiků, v nich je jejich přítomnost jaksi samozřejmá. Španělský šampionát asfaltových rallye má však GT třídu a ostrá sportovní kupé se prohánějí i ve Francii. Speciálům WRC pochopitelně konkurovat nemohou, jedná se o lehce modifikovaná produkční auta. Ale i tak je jejich přítomnost vítaným oživením startovních listin. Před časem se hodně spekulovalo o chystaném sériovém „off-road“ modelu 911 Safari, ale Porsche nám oplastované kupé pro polní cesty dosud neukázalo. Existuje vůbec?

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Avatar - wakantanka
10. 7. 2014 22:22
Re: Povšimněte si
Jeremy Clarksson ma vystiznejsie prirovnanie : velmi rozsliapnuty chrobak / brouk. >:D
Avatar - Martin911Turbo
10. 7. 2014 09:57
Re: Povšimněte si
Přesně tak, nedávno jsem se díval i na legedární Porsche 550 Spyder a to má rozměry délka 3,6m, šířka 1,55m jako Mini Cooper >:D
Současná 911 991 je fakt obr proti původní
Avatar - dewill
10. 7. 2014 07:12
Re: Povšimněte si
To je ta věčná diskuze, jak by vypadala auta, kdyby to bylo jen na uvážení výrobce, který by nebyl svázán předpisy shůry....vyrábělo by Porsche nějakou puristickou verzi 911 bez jakékoliv elektroniky?
Avatar - dewill
10. 7. 2014 07:01
Krása
A povšimněte si zejména toho ochranného prvku proti chodcům a domorodcům >:D
10. 7. 2014 00:14
Povšimněte si
Jaká byla tehdejší 911 i z dnešního pohledu krásné auto a když ji vidíte naživo až překvapivě malé . Ne jako ten dnešní nafouklý a rozteklý bombon .