Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Povinná výbava v ČR a cizině: Nepovinné pro auto, povinné pro řidiče!

Petr Slováček
Diskuze (2)

Při cestách do ciziny vás může nemile překvapit požadavek tamních policistů na určitý prvek výbavy, který v autě běžně nevozíte. Pozor na to právě při současných cestách na hory!

Předpisy pro povinnou výbavu aut si každá země stanoví po svém. A někdy dost zajímavě. Podle Vídeňské úmluvy o silničním povozu z roku 1968 musejí auta splňovat pouze požadavky země, kde byla poprvé uvedena do provozu. Jenže i v zahraničí mohou policisté vyžadovat prvky, které jsou potřebné podle tamních pravidel silničního provozu. Nehledí na ně jako na povinnou výbavu vozidla, ale řidiče. Typicky sem patří náhradní dioptrické brýle ve Španělsku, pokud je šofér používá a má tuto povinnost zapsanou v dokladech. Nebo reflexní vesta přesně definované barvy – někde stačí oranžová, zatímco jinde striktně vyžadují zelenou.

A právě v zimě dejte pozor na sněhové řetězy pro cesty do Rakouska, Švýcarska nebo Itálie! U našich nejbližších jižních sousedů musejí plnit certifikát ÖNORM V 5119, zatímco v Německu stačí TŰV. Pokud máte doma starší výrobky, může být rakouská norma problém. V případě koupě nových už je však obvykle mívají. Ještě před pár lety by bylo nemyslitelné, aby normu plnily i jiné než kovové článkované řetězy, ale teď už jsme je zaznamenali i na elastických textilních návlecích.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Slováček
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
9. 2. 2023 19:40
Ještě štěstí, že...
... nám redakce zase uvedla blbě normu na sněhové řetězy do Rakouska.

Je to ÖNORM V 5117 a ne ÖNORM V 5119! Teda pokud tam nejezdíte všichni nákladním vozem...
9. 2. 2023 12:30
Koukejme jak Západní soudruzi
kteří nikdy nekradou, nelžou a nepodvádějí :-) :-) :-) jsou vynalézaví v ohýbání a porušování mezinárodních úmluv svým státem. Zejména se to hodí, když je potřeba zbuzerovat zaostalou poloopici z Ost. Protože ve vyspělém světě má každej v autě čtvery brejle, to dá rozum. Jak jinak zachránit tu planete?