Pozor, podzim je na silnicích nebezpečnější

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)

Podzim vedle poklesu teplot přináší také změny v charakteru počasí například v ranních a večerních hodinách, kdy se nejen u silnic tvoří mlha, která dokáže řidičům výrazně zkomplikovat cestovaní a zvýšit riziko dopravní nehody. Důležité je vědět, jak se po ní zachovat, kdy zavolat Policii ČR a co nahlásit na pojišťovnu. Určitě se vyplatí znát linku 1224 a dobře pamatovat i na to, že právě nyní vrcholí sezóna zvýšeného rizika srážky se zvěří.

Škody způsobené provozem vozidla, které bude pojišťovna řešit z tzv. povinného ručení, by měl díky institutu přímého nároku nahlásit pojišťovně viníka přímo poškozený. Pojišťovna se pak v následném kroku spoji se svým klientem, tedy viníkem dopravní nehody, a verifikuje si zjištěné skutečnosti.

Co pojišťovna potřebuje od nás?

Pojišťovně je potřeba, ať již jde o roli poškozeného, nebo viníka, doložit podrobnou dokumentaci nehody. To platí především v případě, kdy není nutné k nehodě volat Policii ČR. Tu je dnes nutné přivolat v případě, že dojde ke škodě na vozidle převyšující 100.000 Kč (včetně přepravovaných věcí), je zraněna či usmrcena osoba nebo dojde k poškození majetku třetí osoby, která není přítomna na místě, kam spadá třeba i poškození dopravních značek nebo zaparkovaných vozidel.

Pro pojišťovnu je ideální připravit si fotografie či video záznamy z palubní kamery. Při neúčasti Policie ČR je také důležité vyplnit společný záznam o dopravní nehodě. Vzorový Evropský záznam o dopravní nehodě (tzv. Euroformulář) zpravidla máme od své pojišťovny při uzavření pojištění vozidla. Lze jej stáhnout také přes internet, a to například na stránkách České kanceláře pojistitelů (www.ckp.cz).

Nezapomínejme na linku 1224

Při nehodě či jen poruše automobilu můžete využít také Linku pomoci řidičům 1224, která zajistí asistenci či odtah pro všechny motoristy v rozsahu sjednaném v pojištění. Cílem je urychlit odstranění následků nehod a zprovoznění pozemní komunikace, čímž se umožní předcházet vzniku dalších dopravních nehod. Číslo 1224 je dostupné 12 měsíců v roce, 24 hodin denně. Díky tomuto jasnému spojení si ho můžete jako řidič dobře pamatovat. Více podrobností naleznete na www.1224.cz, kde najdete také ke stažení Bezpečnostní kartu pro řidiče, kterou si můžete vytisknout a mít tak všechny důležité informace k dispozici ve svém voze.

Pro podzim platí opatrnost před přemnoženou zvěří!

Statistiky České kanceláře pojistitelů ukazují, že zůstává bohužel dlouhodobě neřešený problém přemnožené zvěře v lesích, kvůli kterému se zvýšil počet srážek vozidel se zvěří. Od roku 2010 vzrostl počet těchto nehod téměř čtyřnásobně. V posledních třech letech dochází v průměru k 17 tisícům střetům se zvěří za rok a trvale roste i celkový objem škod z těchto nehod. Například jen v roce 2022 dosáhl výše 740 milionů korun.

Na riziko možného střetu se zvěří je nutné brát větší ohled právě během podzimu, kdy je její aktivita celkově zvýšená. Setkání se zvěří na silnici totiž velmi často končí škodou na zdraví, případně na majetku. Je proto potřeba myslet jednak na opatrnost za volantem, ale současně také na pojištění. Sjednané můžeme mít pro tyto účely speciální připojištění k povinnému ručení, nebo havarijní pojištění.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly