Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praga Alfa: Zpátky ke kořenům

Tomáš Dusil
Diskuze (0)

Model Alfa byl posledním osobním automobilem výrobce Auto-Praga, Českomoravská Kolben–Daněk neboli ČKD. Následující vojenský třínápravový speciál V3S byl už zcela jiným autem, nemluvě o pozadí jeho vzniku. Jeden exemplář dnes mimořádně vzácného vozu našel svůj domov v jihočeských Strakonicích.

ČKD čili Českomoravská Kolben–Daněk bývalo kdysi pojmem. Pokud vám je dnes kolem čtyřiceti let, a tedy jste zažili 80. a 90. léta, není vám název této firmy (nebo spíš podniku) neznámý. Až do pádu v devadesátých letech vinou politických změn a v neposlední řadě dodnes lehce kontroverzní kuponové privatizace šlo o významnou strojírenskou firmu založenou už v roce 1870 s velmi širokým záběrem výroby. Takový československý Westinghouse či General Electric…

ČKD: Mosty, cukrovary, motorky i letadla 

Po založení se zde vyráběly mosty a posléze cukrovary. Jak se technika vyvíjela, měnily se také výrobky ČKD. Později zde tudíž vznikaly třeba elektrické stroje, tepelná zařízení či za dob první republiky také letadla, přičemž jejich vývoj se udržel i krátce po válce. Z nich zmíníme už poválečný a ve své době pokrokový dopravní stroj E211 konstruktéra ing. Šlechty. Vznikly pouhé dva prototypy…

Automobily Praga ovšem byly zahrnuty spíše malým podílem na celkové výrobě společnosti ČKD. Před válkou vznikaly motocykly Praga BD 500 a automobily střední třídy Baby a Lady. Vrcholem byla právě alfa a výrobu doplňovaly vozy určené pro armádní důstojníky. Další oblast výroby zahrnovala automobily pro technické služby měst či nákladní vozy.

Bohužel výroba osobních vozů se v ČKD po 2. světové válce již neobnovila, a značku Praga tak reprezentovala pouze nákladní vozidla. Známá Praga V3S (vojenský třínápravový speciál) konstruovaná primárně pro armádu a dále model S5T. V 90. letech došlo k pokusu o obnovení výroby užitkových aut pod značkou Praga, ovšem bez úspěchu.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Dusil
Diskuze (0)

Doporučujeme