Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha změní parkování. Elektromobilům skončí volnost

Ondřej Šámal
Diskuze (59)

Radní pro dopravu Zdeněk Hřib na příští rok chystá změny v parkovacím systému. Elektromobily a plug-in hybridy s tzv. elektrickými značkami už nebudou moci zdarma stát na modrých zónách. Zruší se také přenosné parkovací povolení, s kterým vlastníci často obchodovali.

O změnách v parkovacím systému v Praze se mluví již delší dobu. Zdeněk Hřib, bývalý pražský primátor a současný radní pro dopravu, teď ovšem úpravu potvrdil a nastínil i její detaily.

Jestliže dosud mohli majitelé elektromobilů a plug-in hybridů se speciálními registračními značkami začínajícími písmeny EL (pro všechna auta s emisemi CO2 do 50 g/km) na modrých zónách parkovat zdarma a bez nutného povolení, od 1. října 2024 jim tahle výhoda skončí.

Automobily se zmíněnými značkami budou nově moci stát na úsecích s modrými čárami pouze u nabíjecích stanic, mimo ně se jejich zvýhodnění zruší. Počet vozů s elektrickými registračkami totiž dosáhl několika desítek tisíc, většina z nich se navíc pohybuje právě po Praze a okolí a zabírá parkovací místa rezidentům, kteří si dlouhodobě stěžují na jejich nedostatek.

Podobnou úpravou parkování prošlo již v nedávné minulosti, kdy v modrých zónách mohla chvíli parkovat také hybridní auta, čehož využily například některé carsharingové firmy. Brzy se však přidalo omezení na zmíněných 50 gramů CO2 na kilometr.

Malou náplastí pro majitele elektrifikovaných automobilů s externím dobíjením by měla být zvýhodněná cena na roční povolenku na fialové zóny s tzv. smíšeným parkováním, které jsou určené pro obyvatele s trvalým bydlištěm, podnikatele nebo vlastníky nemovitostí s dlouhodobým parkovacím oprávněním pro příslušnou oblast parkovací zóny. Ostatní zde mohou stát maximálně 24 hodin, a to teprve po zaplacení parkování v automatu nebo přes aplikaci.

Permanentka do všech fialových zón by navíc měla být dostupná i pro ostatní zájemce. Plánuje se totiž omezení, případně úplné zrušení možnosti placeného parkování na modrých zónách pro návštěvníky.

Video se připravuje ...

V rámci úpravy systému se počítá též s koncem přenosného parkovacího povolení, které v případě potřeby mohlo sloužit více autům, nikoliv však naráz. Majiteli ale stačilo v systému během několika minut změnit registrační značku, čehož někteří zneužívali a povolení de facto prodávali dál a vydělávali na něm. Jednotlivé městské části by navíc měly v rámci reformy v případě parkování rezidentů dostat větší pravomoci, naproti tomu pravidla pro návštěvníky by se měla sjednotit.

Ondřej Šámal
Diskuze (59)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
2. 12. 2023 21:06
Re: na zdraví nezáleží
Zelený fanatický utopismus.

Jinak super globální oteplování s 70 cm sněhu, to bylo naposledy v 70 letech :-) :-) :-) :-)
1. 12. 2023 18:09
Re: na zdraví nezáleží
Ve velkých městech jako je Praha je jednoznačně největším znečišťovatelem ovzduší a zdrojem nemocí (rakoviny) dýchacích cest silniční doprava (hned po kouření). A pokud víte o jiných možnostech zlepšení ovzduší ve městech než elektromobilita, tak už jedině zákaz vjezdu autům nerezidentů, nebo ještě lépe všem. Může se chodit pěšky, na kole a výjimečně MHD a bude v Praze vzduch jako na horách a děti budou zdravé. To ale 90% lidí kvůli zdraví neobětuje pohodlí svého auta. Je to o žebříčku hodnot. Neříkám že elektromobilita sama o sobě spasí zeměkouli před oteplováním, velké těžké EV SUV na dálnici má určitě větší CO2 stopu než moderní diesel, ale malé EV typu FIAT 500e ve městě je prostě proti dieselu značně přínosné pro zdraví lidí. I moderní diesely studené prvních pár km překračují povolené normy NOx násobně, takže na vození dětí do školy a na nákupy stále patří k jedovatým rakovinometům. A proto, bez jakékoli podpory EV v Praze Magistrátu nezáleží na zdraví Pražanů. Také ať se daří a hodně zdraví v té Praze.
1. 12. 2023 10:11
Re: Prošel jsem si tuto diskuzi od shora dolů, a....
ano, je to přesně jak píšete, je lépe tento server si dát na blacklist a nepodporovat ho zobrazováním reklamy. Ať si tam ti sprostí nadávají mezi sebou.
1. 12. 2023 09:23
Re: Jen at elektrosekta platí
Sorry, ale nějak nemluvíš jazykem mého kmene! :-[] :no:
Avatar - Barrichello
1. 12. 2023 09:22
Re: Prošel jsem si tuto diskuzi od shora dolů, a....
Další fake nick?

Nepamatuju si z historie tento nick Lojzíku, a to sem chodím od roku 1999.

Hlavně že si opoměl hodnotné nicky jako DonVito, Hendly. Elektrikar, a pak 300 falešných nicků Hammuny a fejkových Čížků.
Já se narozdíl od jiných umím bavit o technice a opravdových autech, ne sem furt spát politiku a ideologii, jako to dělaj výše zminovaní :-)