Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pravidla pro předjíždění cyklistů se zatím měnit nebudou, ministerstvo od úprav upustilo

ČTK
Diskuze (63)

Pravidla pro předjíždění cyklistů se zatím měnit nebudou. Ministerstvo dopravy ustoupilo od záměru na zrušení dosavadního povinného metrového odstupu v rychlosti pod 30 kilometrů v hodině.

Řekl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Návrh kritizovaly některé organizace.

Řidiči musí v současnosti dodržovat 1,5metrový odstup, pokud chtějí předjíždět cyklistu. V úsecích, kde je nejvyšší povolená rychlost do 30 kilometrů za hodinu, podle zákona stačí metrová mezera.

Video se připravuje ...

Resort plánoval zavést při předjíždění v rychlosti do 30 km/h obecné pravidlo bezpečného předjíždění. Kupka záměr oznámil v červenci s tím, že podle statistik je nebezpečnost předjíždění cyklistů při těchto rychlostech malá. Zároveň zdůraznil, že by změna neznamenala úplné zrušení povinného odstupu auta od cyklisty, jen by nebyla přesně definovaná a odvíjela by se od místa a situace.

Proti návrhu se vymezila řada organizací, podle nichž by pak bylo pravidlo pro předjíždění téměř nevymahatelné. To ministerstvo odmítá, avšak po meziresortním připomínkovém řízení, v němž obdrželo proti záměru několik námitek od jiných úřadů, od změny zatím upustilo. Je ovšem pravděpodobné, že o pravidlech pro předjíždění se bude ještě diskutovat při projednávání novely zákona o provozu na pozemních komunikacích ve Sněmovně.

Nová pravidla pro předjíždění cyklistů platí v Česku od počátku letoška. Řidiči musejí cyklisty míjet ve vzdálenosti půldruhého metru. Při nedodržení odstupu a ohrožení cyklisty jim hrozí pokuta až 2000 korun, zavedla novela zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Odpůrci předepsané vzdálenosti pro předjíždění poukazovali na to, že nové opatření nebude možné na mnoha místních silnicích dodržovat ani kontrolovat. Argumentovali tím, že například na úzkých silnicích v horách nové opatření zastaví dopravu. Ministerstvo dopravy zatím do zákona přidalo výjimku, podle které řidiči mají při míjení cyklistů možnost přejíždět souvislou čáru na vozovce.

ČTK
Diskuze (63)

Doporučujeme

2. 9. 2022 16:13
Re: Super
Ale menšiu šancu vidieť a správne vyhodnotiť situáciu.
Avatar - Ozzman
2. 9. 2022 14:21
Re: Super
Ten cyklista ma stejnou povinnost se podivat…
2. 9. 2022 12:55
Re: Super
Tu nejde ani tak o povinnosť ako o akúsi vzájomnú ohľaduplnosť. Je jasné, že sa nájdu cyklisti, ktorí spravia to, čo píšeš. Ale mnohí to nespravia - či už z nedbalosti, alebo jednoducho z neznalosti. Alebo tvoje auto, pretože ide násobne rýchlejšie ako ten bicykel, jednoducho včas nezaregistrujú alebo neodhadnú. Povedz mi, ako ti ublíži, keď na chvíľu spomalíš a necháš toho cyklistu prejsť? Hlavne keď ho už z diaľky vidíš a vidíš aj tú prekážku, ktorú aj on musí obísť?
Ty máš rýchlosť, ty máš kameru, ty si v práve, a on na chybu, alebo neopatrnosť, ktorú ty včas predvídaš, môže zaplatiť životom. Cyklista robí chybu, ale ten arogantný si ty. Z pozície toho silnejšieho sa vždy ľahko mudruje. Ja často jazdím tak autom, ako aj na bicykli, takže ver, že to vidím z oboch strán, nie iba s jednej. ;-) Ten zákon je možno trochu jednostranný a viac bráni cyklistov, ktorí sú rovnakí lempli ako mnohí vodiči. Ale ten zákon neurobili len tak bezdôvodne, aby nasierali vodičov - cyklista v premávke vždy ťahá za ten kratší koniec a je ten zraniteľnejší a zákony majú tendenciu chrániť práve tých slabších. Týmto sa cyklistov nijak nezastávam, len sa prihováram za väčšiu ohľaduplnosť zo strany vodičov, lebo bez ohľadu na to, kto urobí chybu, obeťou bude vždy ten cyklista.
2. 9. 2022 12:46
Re: Super
Zbytočne to hrotíš. Ten cyklista ide voči tebe tak pomaly, že je od teba skutočne neohľaduplné čakať od neho, že zastaví, aby si ty nemusel dávať dolu nohu z plynu. Vidno že už dlho nejazdíš pravidelne na bicykli.
Avatar - Ozzman
2. 9. 2022 11:55
Re: Super
Jo... takže tvou logikou, pojedu k překážce autem, dost dlouho před překážkou vybočím, aniž bych se podíval, jestli za mnou jede auto a když to do mne narve řidič, který předjížděl mne, je to jeho chyba :D Geniální logika...


Co je za argument, že nemá cyklista zrátka? Od toho má přeci hlavu a je povinen se podívat za sebe ?!!! Proboha ty teda perlíš... viz Mikesus...