Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pražské autobusy oslaví 90 let provozu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví 90 let pravidelného provozu autobusů jejich slavnostním průvodem a dnem otevřených dveří.

Elektrické podniky sice v Praze zahájily provoz autobusů již 7. března roku 1908 na lince Malostranské náměstí – Pohořelec autobusem, prodloužené později přes Karlův most na Křižovnické náměstí, zrušení této linky došlo 17. listopadu příštího roku.

Teprve od roku 1925 jsou autobusové linky V Praze provozovány nepřetržitě. První linkový autobus pak 21. června 1925 vyjel na linku Čechovo náměstí – Záběhlice.

Právě na tento historický okamžik DPP s mírným předstihem upozorní v neděli 7. června, kdy z Václavského náměstí v 10 hodin dopoledne vyjede kolona sedmnácti historických i současných autobusů, jejíž součástí budou mimo jiné i Škoda 706 RO, Karosa B731 a Ikarus 280.

Během hodiny se autobusy dostanou přes Újezd, Smetanovo náměstí, Klárov a Pohořelec až na Hradčanské náměstí, odkud se autobusy rozjedou do garáží. Návštěvníci akce budou mít možnost si všechny exponáty vyfotografovat na Václavském náměstí, kde budou autobusy od 9 hodin ráno přistaveny.

Jako součást oslav DPP veřejnosti zpřístupní také garáž Vršovice. Poprvé ve své šedesátileté historii se návštěvníkům otevře již v sobotu 6. června mezi 10.00 a 16.00 hod.

V rámci této akce mohou návštěvníci zavítat do zázemí různých pracovišť jako např. haly denního ošetření, údržbové montážní haly, motorárny apod., zvenku i zevnitř si prohlédnou současné autobusy.

V sobotu 6. června se veřejnost rozloučí s autobusem Karosa B741, se kterým se bude moci naposledy svézt na jeho pravidelné lince č. 213.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)