Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před 65 lety vyrobili v Rusku první Volhu carevnu

Diskuze (0)

První exemplář sovětského osobního automobilu GAZ-21 Volha byl vyroben 15. října 1956. Elegantní a majestátně působící vůz přezdívaný carevna se ve výrobním programu Gorkovského automobilového závodu udržel do začátku sedmdesátých let.

Do socialistického Československa se tyto automobily dodávaly hlavně jako podnikové vozy, taxíky nebo služební automobily Sboru národní bezpečnosti.

GAZ-21, jenž byl nástupcem legendárního ruského automobilu Poběda, sice nepředstavoval výkřik moderní techniky, vynikal ale robustní konstrukcí, díky níž dokázal obstát na ruských cestách - necestách, a na svou dobu měl i poměrně komfortní interiér. Nebylo tudíž divu, že Volhy šly na odbyt nejenom v Sovětském svazu a dalších zemích východního bloku, ale prodávaly se i na Západě.

GAZ-21 se zpočátku vyráběl výhradně jako sedan, teprve v roce 1962 se objevilo i mohutné kombi nazvané Universal. Zajímavostí byla omezená série těchto vozů vybavená automatickou převodovkou a osmiválcovým motorem o objemu 5,5 litru, jež byla určena pro potřeby sovětských bezpečnostních orgánů.

V roce 1968 se na veřejnosti objevil nástupce carevny, hranatý model GAZ-24. O dva roky později vyjela z továrny v Gorkém (dnešní Nižnij Novgorod) poslední z téměř 640.000 "jednadvacítek".

Diskuze (0)

Doporučujeme