Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Předsedou správní rady PSA se stane vládní kandidát Louis Gallois

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Předsedou správní rady automobilky PSA Peugeot Citroën bude státní úředník Louis Gallois, bývalý šéf skupiny letecké techniky EADS a státní železniční společnosti SNCF.

Francouzská vláda přesvědčila rodinu Peugeotů, aby podpořila jejího kandidáta za odcházejícího předsedu Thierryho Peugeota. Vláda zlomila odpor rodiny ke svému kandidátovi po schůzkách s ministrem financí Pierrem Moscovicim a poradcem prezidenta Françoise Hollandea Emmanuelem Macronem.

Rodina Peugeotů ztratila nad automobilkou majoritní kontrolu minulý měsíc po dohodě o kapitálovém propojení s čínskou firmou Dongfeng, jehož se zúčastnila i francouzská vláda. Všechny tři strany budou mít v PSA po 14 procentech. Peugeotové původně podporovali bývalého šéfa firmy Nexans Gérarda Hausera.

Gallois je členem správní rady PSA od konce roku 2012. Tehdy si jeho jmenování vynutila vláda výměnou za svou garanci na úvěr sedmi miliard eur.

PSA získá díky navýšení kapitálu celkem tři miliardy eur. Na společnost měl těžký dopad propad evropského automobilového trhu v minulých letech. Automobilka se nyní snaží snížit svou závislost na Evropě a přispět má k tomu právě partnerství s čínskou Dongfeng.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)