Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Premiéra páté generace Volkswagenu Multivan

Ondřej Láník
Diskuze (11)
Jako první z rozsáhlé modelové palety Transporteru T5, uvolnila automobilka ke zveřejnění informace a snímky populárního MPV-verze Multivan...

Jako první z rozsáhlé modelové palety Transporteru T5, uvolnila automobilka ke zveřejnění informace a snímky populárního MPV-verze Multivan. VW chce s novými mikrobusy a dodávkami opět oslovit nejen řemeslníky a malé podnikatele, ale především velké rodiny a zákazníky zaměřené na aktivní využívání volného času. Svou délkou 4,89 m a šířkou 1,91 m se pohybuje v mezích běžných pro osobní automobily. Poskytuje ale současně velký prostor, získaný hlavně výškou karosérie 1,94 m. Multivan nabízí prostor pro cestující ve třech řadách sedadel a místo pro zavazadla od 1208 l až po 4525 l, dle uspořádání interiéru.

Pro Multivan je k dispozici pět motorových variant. Vznětové motory pokrývají výkonové spektrum od 77 kW (104 k) do 128 kW (174 k). Velký zájem určitě vzbudí nový pětiválec TDI o objemu 2,5 l s přímým vstřikováním nafty, který se chlubí točivým momentem (podle specifikace) 340 až 400 Nm! Zážehové motory jsou nyní v nabídce dva (čtyřválec 2.0 a šestiválec 3.2 l) o výkonech 85 kW (115 k) a 170 kW (230 k).

Variabilita interiéru hraje důležitou roli právě u této verze. V podlaze připravené kolejničky umožňují libovolné rozmísťování samostatných sedadel, celých lavic nebo malého stolečku kdekoli v prostoru za předními sedadly.

Vyspělé zavěšení kol a mimořádně tuhá karoserie propůjčují novému modelu Multivan jízdní vlastnosti plně srovnatelné s moderními osobními vozy. Kotoučové brzdy jsou na všech kolech, která mají 16palcové nebo 17palcové disky. Nechybí ABS, elektronická závěra diferenciálu ani protiprokluzový systém ASR. Šestiválcové modely jsou standardně vybaveny elektronickým stabilizačním systémem ESP (ostatní verze jej mohou mít za příplatek).

Komfort cestování má na starost klimatizace Climatronic a palubní komunikační zařízení DVE (Digital Voice Enhancement), které prostřednictvím reproduktorů a šesti mikrofonů rozmístěných ve stropním obložení umožňuje bezproblémovou vzájemnou komunikaci všech pasažérů i řidiče.

Ve druhém čtvrtletí tohoto roku se na českém trhu objeví také nová generace užitkových modelů řady Volkswagen Transporter.

Ondřej Láník
Diskuze (11)