Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přetížený vozík vás dostane do smyku, varuje ADAC (video)

David Bureš
Diskuze (8)
Pokud automobil za sebou táhne vozík, jeho jízdní vlastnosti se zhoršují, zvlášť když je vozík přetížený.

S jarem se na silnicích opět ve větší míře objevují vozy táhnoucí vozík. Ať při jízdě na nákup, či na chalupu, ADAC řidičům doporučuje, aby do vozíku nenakládaly těžší náklad, než jaký mohou. Pokud je vozík i jen trochu přetížený, automobil jde snadněji do smyku.

ADAC v rámci testu zkoušel, jak se automobil (v tomto případě Opel Astra H) chová, pokud za sebou táhne vozík. Nejprve prázdný, poté zatížený nákladem 680 kilogramů (přípustná celková hmotnost vozíku činila 750 kg) a nakonec zatížený 30 kilogramy nad povolené maximum.

Během testu bylo demonstrováno to, jak se zhoršují jízdní vlastnosti auta při tažení vozíku – automobil hůře zatáčí, i se zapnutým ESP jde snadněji do smyku, navíc se samozřejmě prodlužuje jeho brzdná dráha. O to horší je to v případě, je-li hmotnost ve vozíku špatně rozložena, nebo v případě, kdy je vozík i jen trochu přetížen.

Jakmile byl vozík přetížen, ESP už si s nastalou situací nedokázalo poradit a automobil šel do smyku. Při zastavení z rychlosti 80 km/h se brzdná dráha prodloužila asi o dva metry, jen díky tomu, že byl vozík přetížen.

Táhnout vozík za svým autem je podle ADACu nejvíce nebezpečné pro nezkoušené řidiče, kteří nepočítají se zhoršenými jízdními vlastnostmi auta a nedokážou si poradit s krizovou situací.

Německý autoklub řidičům radí, aby si dobře hlídali rozložení hmotnosti ve vozíku. Ta by měla být rovnoměrně rozložena, maximální zatížení je možné dohledat v manuálu. Největší problémy pak mohou nastat v případě, kdy je vozík velice zatížen, zatímco záď automobilu ne. Vozík se tak spíše chová jako kyvadlo, řidič tak nad ním snáze ztratí kontrolu.

David Bureš
Diskuze (8)
6. 4. 2012 22:57
heh
Přetížený vozík vás dostane do smyku, varuje ADAC.
no sh*t... :-!
6. 4. 2012 14:33
Re: Výborně
blesk hadr
Avatar - Ronault.
6. 4. 2012 14:00
Re: Výborně
:yes:
6. 4. 2012 13:13
Re: Trailer Stability Assist
A tak znám pár lidí co to neví. Ale ti těžkou budou na tomhle webu nebo číst něco od ADACu.
Avatar - eLzyx
6. 4. 2012 11:47
Trailer Stability Assist
taky to mohli porovnat s automobily vybavenými systémem TSA ;-\ Případně mohli zkoumat, jestli je tovární tažné zařízení lepší než dodatečně montované - jestli se přívěsu umí přizpůsobit ESP auta. Takto je ten test o ničem :no: Resp. o tom, co již dávno všichni vědí - váha by měla být rozložena rovnoměrně, nebo raději mírně tlačit na oj, než aby ji táhla nahoru.