Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prezident Biden chce elektrifikovat vládní flotilu, půjde o 645.000 vozidel

Ondřej Mára
Diskuze (59)

Po návratu k Pařížské klimatické dohodě oznámil prezident Biden další plán, jak snižovat emise. Spolu s tím chce ale podpořit americký automobilový průmysl.

Ve svém nedávném projevu k výzvě „Buy American“ totiž nový americký prezident Joe Biden oznámil, že má v plánu elektrifikovat flotilu vozidel federální vlády USA. Automobily se spalovacími motory by přitom měly nahradit elektromobily vyráběné v USA, čímž chce Biden podpořit americký automobilový průmysl a vytvořit nová pracovní místa.

Podle Federal Fleet Report má přitom flotila federální vlády USA přes 645.000 vozidel, mezi nimiž jsou tradiční osobní vozy, SUV, pick-upy, limuzíny, ambulance, autobusy i poštovní vozy. Jejich výměna za elektromobily by přitom kromě snižování emisí a podpory amerického průmyslu měla dlouhodobě přinést i snížení nákladů na palivo a údržbu.

Největší podíl ve vládní flotile mají klasické civilní vozy, kterých má být asi 245.000. Největší flotilu spadající pod jeden úřad pak nejspíš bude mít americká pošta, do jejíž flotily spadá 225.000 vozidel. Součástí plánu je však elektrifikace i 173.000 armádních vozidel. Půjde však pouze o tzv. nebojová vozidla.

Zejména v případě poštovních vozidel se však jedná o vítanou novinku. Americký poštovní úřad totiž vybírá nová vozidla již od roku 2015, kvůli průtahům a pandemii však stále nedošlo k nákupu nových strojů. Těm stávajícím přitom již končí životnost a problém bývá i s jejich údržbou. Několik amerických výrobců elektromobilů, jako například Workhorse, už přitom mají připravenou náhradu.

Důraz nového amerického prezidenta na elektrifikaci vozového parku přitom není zas tak velkým překvapením. Za elektromobilitu totiž loboval již během své prezidentské kampaně a na pozici ministra dopravy navrhl muže, který dříve kandidoval na úřad prezidenta s vizí dostat na americké silnice miliony elektromobilů.

Bidenovo „Buy American“ se pak vztahuje k nařízení, podle něhož by americké federální úřady měly vždy primárně nakupovat od amerických podniků. Biden tak chce pomoci americkým společnostem a oživit americký průmysl.

Dnes oznámená elektrifikace vládní flotily však prozatím nemá žádné konkrétní datum. Není tedy zřejmé, kdy se s nákupem začne a do kdy by měla být všechna vozidla americké federální vlády elektrifikovaná. Bude však zajímavé sledovat, zda se od USA neinspirují další vlády.

Ondřej Mára
Diskuze (59)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
27. 1. 2021 18:52
Re: To je zas "partička"..
Je krásné, jak každé vemeno volá po omezení svobody vyjadřování (názorů, které se mu nelíbí) - a myslí si, že to na něj nedopadne, protože ono samo bude tím, kdo bude ostatním určovat, co smějí a nesmějí psát, myslet si a říkat ;-\ ;-\ ;-\
Avatar - Jerry.Gunman
27. 1. 2021 18:31
Re: To je zas "partička"..
Hele, elektropindíku,
byl jsem si prohlídnout zahradu a domek na nářadí. Vercajk (štípací sekery i drtička větví) je OK, místo v kompostu je připravené.
Takže, hrdino na baterky, kdypak dorazíš? :D
Avatar - Blue Sun
27. 1. 2021 18:02
Re: Jak to podpoří ekonomiku a pracovní místa?
Ale co všechny firmy, které dělají ty důležité MANUÁLNÍ převodovky? Ty budou muset skončit. :-D :-D
Avatar - kari.laz
27. 1. 2021 16:12
Re: Re: Re: Re: to bude ostuda
Tak v areálu to smysl má i kvůli hluku.
Avatar - wakantanka
27. 1. 2021 15:07
Re: Jak to podpoří ekonomiku a pracovní místa?
Hm, myslíš. Motorárne budú robiť naďalej motory len elektrické. Tam sa zamestnanosť asi trochu zníži. Prevodovky na čas asi vypadnú úplne, aj to nie u všetkých. Ja by som to až neviem ako čierno nevidel.