Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prezident Zeman nepodpoří zvýšení rychlosti na dálnicích

Jan Mička
Diskuze (481)
Návrh zvýšení dálniční rychlosti až na 150 km/h neprojde přes ministra dopravy Ťoka. K situaci vydal tiskové prohlášení. Zákon nepodpoří ani prezident republiky Miloš Zeman.

Aktualizace 30.4.2015, 16:30

Server iDnes.cz dnes v odpoledních hodinách zveřejnil zprávu, která nepotěší příznivce zvýšení maximální rychlosti na dálnici. Prezident Miloš Zeman totiž během návštěvy Středočeského kraje prohlásil, že pokud novela silničního zákona projde Senátem, bude ji vetovat. Zcela oprávněně považuje za nepřijatelné jakékoliv zranění či oběť na životech v důsledku rychlé jízdy.

Zeman argumentoval tím, že je prokázán vzájemný vztah mezi maximální povolenou rychlostí a počtem dopravních nehod. Pádný důvod pro něj nemá ani fakt, že ve srovnání s Německem se u nás jezdí pomaleji, což odůvodnil špatným stavem našich dálnic.

30.4.2015, 11:16

Ve středu 29. dubna proběhla médii zpráva o schválení zvýšených rychlostních limitů na vybraných úsecích českých dálnic. Sněmovna je pro, návrh zákona však ještě musí projít Senátem a musí jej schválit také prezident republiky Miloš Zeman. Ministr dopravy Dan Ťok je však od začátku proti a později se na stránkách ministerstva dopravy objevila tisková zpráva s jeho prohlášením.

„Česká dálniční síť v současné době není stavěná na to, aby se po ní mohlo bezpečně jezdit rychlostí 150 km/h. Ministerstvo dopravy proto nebude vybírat žádné úseky, kde by se rychlost zvýšila až na tento limit. Navýšení rychlosti na konkrétním dálničním úseku vždy definuje a schvaluje ministerstvo dopravy. Podmínkou bude i souhlas ministerstva vnitra. Rozhodnutí poslanců dát do zákona možnost zvýšit rychlost na 150 km/h není ani dobrým psychologickým vzkazem pro řidiče. Nechci, aby řidiči na dálnicích závodili. Naopak si přeju, aby jezdili bezpečně a ohleduplně,“ řekl Ťok.

„Zcela jiná je situace u vybraných úseků silnic I. třídy, které jsou směrově dělené a mají mimoúrovňová křížení. Na těchto úsecích chceme zákonem od příštího roku umožnit zvýšení rychlosti z 90 km/h na 110 km/h, protože tomu konstrukčně odpovídají. I v tomto případě ale zvýšení rychlosti na 110 km/h musí pro každý úsek schválit příslušný kraj a vyšší rychlost nesmí ohrožovat bezpečnost řidičů,“ doplnil Ťok.

Pro upřesnění dodáme, že by se zvýšení dálniční rychlosti až na 150 km/h mohlo týkat vybraných úseků dálnic D1 (Lipník nad Bečvou – Ostrava, Vyškov – Kroměříž), D11 (Poděbrady – Hradec Králové), D3 a D8 (Ústí nad Labem směrem na Drážďany). Novela zákona však nepočítá se zavedením elektronických dálničních známek, které by mohly být přenosné. Od ledna příštího roku tedy budou stále platit klasické nalepovací kupony.

Jan Mička
Diskuze (481)
Avatar - Hammunasakra
5. 5. 2015 14:30
Re: Kedy mate dalsie volby ???!!!
Ty seš tak originální nebudeš ty Gilgit? >:D >:D >:D

Nojo ani nerozezná Vorla od orla je to Giltit :yes: >:-[]
Avatar - Hammunasakra
4. 5. 2015 23:34
Re: Kedy mate dalsie volby ???!!!
Nepoznáš [odkaz] vod [odkaz] blbče? >:D

Nejseš si trapnej už sám sobě? No ty asi ne >:-[]
Máš snad pocit že sis ty SZ nezasloužil? :-)

Víšaspoň z jakýho filmu ty fotky byly? Nebo seš prostě jen proruskej tupoň s nevymáchanou tlamou? :-)
4. 5. 2015 13:25
Re: Statistika za rok 2014
Oni Němci o moc líp než my řídit neumějí. Ale jsou v průměru vyježděnější a o hodně disciplinovanější. A taky na těch okreskách jedou stovkou jenom tam, kde jim to připadá bezpečné. A kde to tak bezpečné není, tam stojí značka - a oni ji plusmínus 10 km/h dodržují. A že mají lepší a novější a dražší a bezpečnější auta, o tom celkem nikdo nepochybuje.
4. 5. 2015 13:18
Nu což
Tak holt kdo pojede na dálnici 150, i nadále bude porušovat maximálku.
V podstatě se nic neděje.
4. 5. 2015 06:48
Re: Statistika za rok 2014
hehe, ty jsi zase produkt minule doby, stejne jako zaplevelena a spatna pravidla, ktera je rozumne zmenit. navic pokud spatne pravidlo prekracuju a zaroven tim nijak nevtahuju do deje treti stranu, je to jaksi moje vec a treti strane (napr tobe) do toho nic neni. ja jsem ohleduplny svobodomyslny a zodpovedny clovek. ty se tu chovas jak aparatcik, co vi nejlepe, co je spravne pro me i pro ostatni. jeste mas bohuzel (a tak to v techto pripadech obvykle byva) patent na rozum a vis presne, co je pro koho nejlepsi. mylis se. a dam ti ted informaci vytrzenou z kontextu: prestoze ze obvykle (99,9%) na cervenou stojim, tak jsem jiz parkrat na cervenou jel, proto, ze to v dany okamzik bylo rozumne/nutne. tak si me ted klidne kamenuj dal.

Preferoval jsem plynulou a bezpecnou a prirozenou jizdu, proto jsem jel jak jsem jel a kazde pravidlo, ktere me bude nutit, abych jel neprirozene a tudiz mene bezpecneji je hloupe a nemuze mit muj respekt.