Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Princ Charles vlastní unikátní Aston Martin DB6 Volante, jezdí na víno a sýr

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Následník britského trůnu vlastní unikátní otevřený Aston Martin DB6 Vantage Volante, který prošel nevšední úpravou.

Britská královská rodina, co se automobilů týče, je nejčastěji spojována se značkou Land Rover. Princ Charles se však již mnohokrát objevil na veřejnosti za volantem elegantního kabrioletu Aston Martin DB6 Vantage Volante, který je skutečným unikátem. Jak ostatně princ Charles již několikrát připomněl, jeho auto totiž jezdí na víno a sýr.

Svůj nevšední vůz, který je údajně součástí pestré sbírky, jeho královská výsost naposledy připomněla během nedávného rozhovoru pro BBC, ve kterém se řešila ekologie, udržitelnost a obecně péče o životní prostředí. Ostatně rozhovor byl také natáčen v oblíbených zahradách u sídla prince Charlese.

Vraťme se ale k samotnému vozu, který princ vlastní již několik desetiletí. Modrý kabriolet totiž dostal v roce 1969 jako dárek od své matky, královny Alžběty II, k jednadvacátým narozeninám. Údajně by se přitom mělo jednat o jeden z pouhých 29 vyrobených modelů DB6 Volante v silnější verzi Vantage.

Pod kapotou vozu je uložen 4,0litrový řadový šestiválec, který u modelů Vantage nabízel nejvyšší výkon 325 koní při 5750 otáčkách a nejvyšší točivý moment 400 Nm při 4500 otáčkách. Otevřený sporťák tak akceleroval z 0 na 100 km/h za 8,4 sekundy a dosahoval rychlosti až 241 km/h. Při těchto výkonech není divu, že princ dostal lekce řízení od bývalého šampiona Formule 1 Grahama Hilla.

Princ Charles si přitom vůz evidentně zamiloval, neboť se za jeho volantem objevoval v uplynulých desetiletích poměrně často. Potěšení z jízdy mu ale nejspíš časem začala kazit ne-hospodárnost a ne-ekologičnost vozu. Princ Charles se totiž již v průběhu sedmdesátých let, možná jako jedna z prvních významných osobností, začal ve velkém zajímat o ekologii a životní prostředí.

V roce 2008 se proto rozhodl k poměrně neobvyklému kroku a svůj vůz nechal upravit ke spalování bioethanolu, jehož spalování by mělo být čistší. Technikům z automobilky se do podobné úpravy moc nechtělo a prince od ní spíše odrazovali, úprava ale nakonec přesto proběhla – a to pod taktovkou britské společnosti Green Fuels.

Když byla úprava hotová, museli uznat, že auto funguje lépe než kdy dřív,“ uvedl Princ Charles pro Wallpaper magazín v roce 2018. Vůz je přitom upraven na spalování E85 bioethanolu, který je tvořen mimo jiné i přebytky britského bílého vína, nevhodnými pro konzumaci zákazníky, syrovátky z výrobny sýrů a z pouhých 15 procent benzínem.

Princ ostatně v jednom ze starších rozhovorů prohlásil, že vůz při jízdě „lahodně“ voní, což bychom ale nebrali zas tak vážně. Otevřený Aston Martin DB6 Vantage Volante přitom údajně není jediným vozem z jeho sbírky, který prošel podobnou konverzí. Současně však nástupce trůnu vlastní i čistě elektrický model Jaguar I-Pace.

Ostatně princ Charles v rozhovoru přiznal, že v minulosti býval velkým fanouškem automobilů – tedy než si začal uvědomovat i jejich škodlivost. Podle některých spekulací má však stále poměrně zajímavou sbírku vozů. Zajímavý je pak i jeho pohled na budoucnost, kdy bateriové elektromobily nepovažuje za univerzální řešení a patří také mezi propagátory vodíku.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme