Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští BMW X1 dostane sedm sedadel i tříválec

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)
Dalším BMW, které bude s modelem 2 Active Tourer sdílet platformu s motorem napříč a v základu i pohonem předních kol, je SUV X1. Představit by se mohlo příští léto.

Druhá generace nejmenšího SUV od BMW se již prohání po Severní smyčce Nürburgringu a technici sbírají potřebná data pro správné vyladění vozu. Nás však zajímají dosud neznámé detaily o automobilu, který dostane v základu pohon předních kol. Podle prohlášení BMW by nová X1 měla vypadat mnohem méně jako zvýšený kombík a auto bude menší, než současný model. Dočkáme se ale rovněž prodloužené verze, byť ještě není jasné, jestli se bude prodávat v Evropě, a ta bude mít až sedm míst k sezení.

Výrobce z Mnichova rovněž prozradil, že chystá ještě jeden model na této platformě, kterou bude vůz sdílet s druhou generací Mini Countryman. Těšit se tak můžeme na BMW X2, tedy třídveřový crossover ve stylu větší X6.

Pod kapotou další X1 pak můžeme očekávat přeplňované čtyřválcové motory, základním agregátem ovšem bude tříválcová patnáctistovka s pravděpodobným výkonem 100 kW. Hodí se připomenout, že v současné X1 najdete jako základní jednotku stále ještě atmosférický dvoulitr se 110 kW.

Motorová paleta auta bude pravděpodobně shodná s modelem 2 Active Tourer, takže se můžete těšit na nový naftový dvoulitr se 110 a 135 kW, stejně jako na benzinové varianty o stejném objemu, které nabízejí 135 a 170 kW. Nebude chybět ani osmistupňová automatická převodovka Aisin. Zajímavostí pak je chystaný plug-in hybrid využívající tříválcovou benzinovou patnáctistovku pohánějící přední kola a elektromotor pro zadní nápravu. Čistě elektrický dojezd auta by měl být asi 30 km, výkon soustavy pak je odhadován na 140 kW.

Představení tohoto druhého BMW s pohonem předních kol je očekáváno v létě příštího roku, do prodeje by pak automobil měl pravděpodobně jít na jaře 2016.

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)