Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proč se na přechodu rozhlížet na obě strany? Tohle video vám to ukáže

David Bureš
Diskuze (16)
Už malým dětem je kladeno na srdce, aby se na přechodu pro chodce pečlivě rozhlíželi na obě strany. Nezvládají to ale ani někteří dospělí...

Video se připravuje ...

Přecházení silnice na přechodu na pro chodce je vlastně jednoduchá činnost. Před vkročením do silnice se chodec pečlivě rozhlédne na obě strany a pokud má volno, může přejít. Jenže jestliže jste rozptylováni telefonním hovorem, tento jednoduchý úkol nemusíte zvládnout. Stejně jako žena v přiloženém videu.

Ta vešla na přechod s telefonem u ucha, což jí málem stálo život. Rozhlédla se totiž jen na jednu stranu a už si nevšimla dodávky jedoucí z druhé strany. Naštěstí však nebyla tak rychlá, a tak chodkyně naběhla do boku jedoucího vozidla. Rána to přesto byla, nicméně naštěstí ne taková, jako by jí dodávka trefila čelem.

Jelikož se chodkyně po nárazu zvedla, patrně se jí naštěstí nestalo nic vážného a nehoda podle všeho skončila jen pár modřinami. Tak jen doufejme, že si žena bude tuto zkušenost do budoucna pamatovat, že na přechodu pro chodce je nutné se pečlivě rozhlédnout na obě strany a nejlépe se nerozptylovat telefonním hovorem.

Že se nejedná o ojedinělý případ dokazují speciální semafory od holandské firmy HIG Traffic Systems. Ta navrhla speciální semafor promítající červenou a zelenou i na zem, aby si chodci sledující svůj telefon a nikoliv dění okolo všimli, že nemají do vozovky vstupovat.

David Bureš
Diskuze (16)
Avatar - white label
21. 6. 2017 13:13
Re: Rozhlizet se na obe strany?
Pokud tví rodiče sourozenci nebyli a slušně tě vychovali, jistě tě už (mimo jiné) od raného mládí učili, jak přecházet cestu (včetně přechodu), tedy hlavně, že se máš nejdřív rozhlédnout na obě strany. To, že máš na přechodu pouštět chodce, ses logicky dozvěděl později.
21. 6. 2017 12:21
Re: Rozhlizet se na obe strany?
Možná to myslel tak, že jsou tyhle nehody výsledkem opakování, že má chodec přednost. Že pak lidé lezou do silnice s přesvědčením, že jsou v právu, a nekoukají nalevo nebo napravo, žádný pud sebezáchovy. Viz pokusy se semafory na zemi; lidé jsou asi takhle schopní jít i na červenou. V Praze jakou dobu dopravní podnik opakoval, že chodec nemá přednost před tramvají, protože před ně lidé klidně lezli. Osobně o tom úplně přesvědčený nejsem. Spíš bych řekl, že se dnes můžeme za chůze věnovat řadě věcí a chybí disciplína si to odepřít a věnovat se chůzi. Možná se také projevuje naše pohodlnost.
21. 6. 2017 12:05
Re: Rozhlizet se na obe strany?
Máš sice pravdu, že ta povinnost pro chodce pořád platí a že jen hlupák vleze do silnice, aniž by dával pozor. Tohle pravidlo však jen kodifikuje něco, co by stejně mělo platit. Když auto v jednom pruhu pouští chodce (zastaví před přechodem), máš ho pustit také, ne se snažit okolo projet s tím, že jsi žádného chodce (přes auto/ -a v druhém pruhu) neviděl. Obecně, když pořádně nevidíš a nevíš, jestli tam chodec je, tak se máš k přechodu blížit s opatrností. Ať už se bavíme o koloně, kde není zřejmé, že by tam měl být chodec (auto nemá co stát na přechodu; má stát před ním, pokud se nevejde za něj), nebo třeba o autě zaparkovaném příliš blízko přechodu. Měl bys předpokládat, že z poza toho auta, přes které nevidíš, může kdykoli vyjít chodec. On tě nevidí o nic lépe než ty jeho.

Ty máš zastavit, on tam nemá vlézt, pokud to není bezpečné, oba tedy musíte udělat chybu, aby došlo k nehodě. Tak to má být. Nikdo není dokonalý. Čas od času děláme chyby.
Avatar - white label
20. 6. 2017 22:25
Re: Rozhlizet se na obe strany?
Podle RZ ne.
Avatar - wikinko
20. 6. 2017 22:16
Re: Rozhlizet se na obe strany?
nezmyselna medialna kampan na prednost chodcov??? preboha co si ty za cocota??? v kazdej normalnej krajine vodici pustaju chodcov okrem sr, cr a ruska. A nemusi to byt ani zakon, pustit chodca je elementarna slusnost, ktoru ti mali vstepit rodicia, avsak to by tvoji rodicia nemohli byt surodenci tak ako v tvojom pripade.