Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodáno: MG Rover patří Číňanům

Libor Zezulka
Diskuze (37)
MG Rover má nového vlastníka. Britskou automobilku nakonec přece získala čínská firma, ale SAIC to není.

Na začátku dubna 2005 definitivně zkrachovala jednaní investičního Holdingu Phoenix, vlastníka automobilky MG Rover, s čínským investorem SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation) a britský výrobce automobilů vyhlásil bankrot. Ke slovu přišel nucený správce PricewaterhouseCoopers, který v průběhu několika měsíců mj. posbíral a vytřídil nabídky na odkup MG Roveru.

Ve hře nakonec zůstali tři potenciální investoři, z toho jeden důvěrně známý (SAIC společně s Martinem Leech). Na konci týdne PricewaterhouseCoopers v souladu s původním plánem oznámila vítěznou nabídku. MG Rover nakonec přece získala čínská společnost, jen se nejedná o SAIC, ale menší firmu Nanjing Automotive (nabídka se údajně pohybovala mezi 50 a 100 miliony liber).

Nový vlastník slíbil v Británii zaměstnat asi 2000 lidí, to znamená o 3000 méně, než v automobilce pracovalo původně. Výroba všech motorů a modelů postavených na platformě 25 a 75 bude probíhat v Číně, 2000 britských pracovníků bude některé vozy vyrábět, jiné kompletovat. Nanjing Automotive věří, že v následujících pěti letech vyrobí v Británii 80 000 vozů.

Libor Zezulka
Diskuze (37)
24. 7. 2005 19:03
Re: srandičky
Z dlouhodobého hlediska není teorie prosperity VŠECH možná. Na Zemi jde jen o "přelévání" prosperity z místa na místo. Naštěstí je lidský život natolik dlouhý, že lze prožít jak úpadek tak prosperitu... Rád bych měl za sebou ten úpadek a směr k prosperitě... P.S. Život je už asi 75tisíc let jen bojem o přežití, bojem o vítěze. Byli tady spasitelé a snažili se nám velhat, že s nima to bude jiné. Jiné to být nemohlo, s nimi to navíc byl boj ne o přežití, ale o smrt. Bude to na světě stále stejné... silnější vítězí... ve všem, vždy... a všude. Patřit k vítězům je možná problém filosofický, etický, morální... nicméně je příjemnější jej řešit, než patřit k prohrávajícím... Neboť všichni být vítězi nemůžeme...
24. 7. 2005 18:31
Re: Rover za sťopadeťáť
Zítra si jdu koupit česko-čínskej slovník...
24. 7. 2005 10:05
Re: Rover za sťopadeťáť
Je ťo Ťuťové