Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej automobilů v Číně v loňském roce stoupl téměř o 14 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Tempo růstu prodeje aut v Číně podle prohlášení Čínského sdružení automobilových výrobců (CAAM) loni zrychlilo na téměř 14 procent.

V samotném prosinci se prodej zvýšil dokonce téměř o 18 %. Celoroční výsledek výrazně překonal prognózu CAAM, která počítala s růstem pouhých sedm procent.

Tempo růstu prudce zrychlilo ze 4,3 procenta v roce 2012. Ke zrychlení růstu prodeje přispělo oživení poptávky po japonských automobilech, která byla předloni pod tlakem kvůli protijaponským náladám čínských spotřebitelů.

V Číně se na podzim 2012 konala řada protijaponských demonstrací provázených výzvami k bojkotu japonského zboží. Protesty se místy zvrhly v násilí, rabování a zapalování obchodů. Za protesty stál spor kolem neobydlených ostrovů, na něž si činí nárok Peking i Tokio.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové značky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)