Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodeje Toyoty Prius pozastaveny, objevil se problém s parkovací brzdou

Michal Fokt
Diskuze (5)
Toyota svolává do servisů více než 90 tisíc současných priusů a pozastavuje prodej nových a to do odstranění problémů s brzdou.

Nová Toyota Prius má menší problém, jenž v USA vedl k dočasnému pozastavení prodeje a velké svolávací akci. Do servisů musí 91.585 prodaných vozů, jimž život zkomplikovala parkovací brzda. Tu nemá prius elektrickou, ale ani ruční - disponuje nožní brzdou, jejíž lanko se může odpojit od zadních brzdových třmenů, což způsobí ztrátu funkčnosti.

Problém se poprvé objevil v květnu, kdy jeden z prodejců nahlásil závadu a poté se objevilo ještě minimálně 67 dalších případů, naštěstí nedoprovázených havárií nebo úrazem. Toyota říká, že problém může způsobit jízda po nerovnostech na silnicích a že technické řešení nožní brzdy nesdílí prius s žádným jiným vozem v nabídce.

Kromě zmíněných necelých 92 tisíc svolávaček musí být upraveno také 19.500 skladových priusů. Problém bude vyřešen připevněním klipu na zadní část lanka, kterému tak bude znemožněno se vyvléknout ze zadních třmenů. Opravy a úpravy však nezačnou dříve, než v prosinci, prodeje priusu tedy zaznamenají minimálně měsíční výpadek. Lze očekávat, že podobná situace nastane i na ostatních trzích, o víkendu bohužel není možnosti situaci ověřit u českého zastoupení.

Michal Fokt
Diskuze (5)
31. 10. 2016 19:09
Re: No to dá rozum
To budu asi firemne vozy Ikea. Aspon teda minulu generaciu pouzivali, pravdepodobne aj novu.
Avatar - Dylan McKay
31. 10. 2016 17:18
Musím napsat,
že jsem tuhle brzdu ještě nikdy nepoužil. Přijde mi zbytečná. Ale což. Jo a koupil jsem si sedmého Priuse. Tentokrát Prius+ ;-) :yes:
Avatar - N6600
31. 10. 2016 07:55
Re: No to dá rozum
Ja som ich videl na parkovisku Ikea na Zlicine. Boli tam 2ks.
30. 10. 2016 20:14
Re: No to dá rozum
Ceka se na vyjadreni ceskeho zastoupeni v pondeli, jestli se oprava projevi i na zlepseni dizajnu. Jinak 92tisic prodanych osklivek, je pekne cislo ale napr s dizajnem Tesly by jich mozna bylo 300tisic. V CR jsem tenhle Prius jeste nepotkal, jenom jednou na SK.
Avatar - Ada je zase tady
30. 10. 2016 20:03
No to dá rozum
že tady není jediný diskusní příspěvek. Pokud by se takový faul stal VW u auta s motorem TDI, tak je tady touhle dobou již nejméně 200 příspěvků... >:-[]