Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Propad výroby aut v Polsku se v dubnu zastavil

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Výroba osobních automobilů v Polsku v dubnu poprvé za rok a půl stoupla. Polská agentura pro výzkum automobilového trhu Samar dnes oznámila, že produkce se meziročně zvýšila o procento na 54.303 vozů.

V březnu se výroba propadla o 20 procent a v únoru dokonce o 29 procent. Údaje jsou podle agentury Reuters další známkou možného oživení poptávky po automobilech v Evropě. Ta se dostala pod tlak v důsledku negativních dopadů dluhové krize na ekonomiku.

V Polsku vyrábí automobily firmy Volkswagen, Fiat a General Motors. Jejich produkce se podílí zhruba sedmi procenty na celkové polské průmyslové výrobě. Téměř 99 procent automobilů vyrobených v Polsku směřuje do zahraničí, zejména do ostatních evropských zemí.

Dubnový nárůst výroby by podle agentury Samar mohl signalizovat začátek postupného oživování evropského automobilového sektoru. Agentura upozornila, že v Německu se výroba osobních automobilů v dubnu zvýšila o 17 procent. "Vypadá to, že situace se velmi pomalu zlepšuje také v polských továrnách," dodala.

V České republice očekává Sdružení automobilového průmyslu v letošním roce kvůli slabé evropské poptávce pokles výroby motorových vozidel zhruba o jedno procento. V prvním čtvrtletí se produkce osobních aut v Česku snížila o 18 procent na 285.715 vozů.

ČTK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)